ßßß
składniki:2 ząbki czosnku100 g listków rzodkiewki (z 2-3 pęczków)20-30 g natki pietruszki50 g pestek dyniszczypta soli morskiejświeżo mielony kolorowy pieprz30 g wegańskiego parmezanu100-120 g oliwy z oliwekWykonanie z pomocą Thermomixa:Pestki dyni delikatnie uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku; ostudzić.Listki rzodkiewki dokładnie przebrać, umyć i osuszyć.Z natki oderwać tylko listki.Do naczynia włożyć czosnek i natkę pietruszki; posiekać 7-10 s. / obr.5Dodać wystudzone pestki dyni, sól oraz liście rzodkiewki, posiekać 10 s. / obr.7Dodać oliwę i parmezan i wymieszać 20-30 s. / obr. 4Przełożyć do słoika.Wskazówki:Pesto jest wspaniałym dodatkiem do różnych sałatek.U nas sprawdza się znakomicie z pieczonymi ziemniakami.Dziś na śniadanie zjadłam 2 kromki chleba orkiszowego posmarowanego tym pesto z dodatkiem pomidorów. Pycha!
Jutro zaniosę miłej pani sprzedawczyni na targu słoiczek swojego pesto. Jej oceną podzielę się z Wami w najbliższym czasie.