ßßß Cookit - przepis na Pesto inaczej :)

Pesto inaczej :)

nazwa

Wykonanie

Zielonych przepisów ciąg dalszy...
Po wpisaniu przepisu na zupę (przepis) dostałam komentarz od gin, który potraktowałam trochę jak wyzwanie :)
Już taka jestem, że jak ktoś mi powie, że coś jest niemożliwe lub nie wychodzi, to ja dotąd sprawdzam aż "coś wyjdzie". I tak rozpoczęłam przygodę z listkami rzodkiewki :)
Pani na targu, u której kupuję niepryskane warzywa dziwnie na mnie spojrzała, gdy poprosiłam ją o całą reklamówkę oderwanych listków, których nikt nie chciał zabrać do domu. Obiecałam przynieść jej to co z nich zrobię (jeżeli wyjdzie zjadliwe) i przepis, jeśli zasmakuje.
Pesto z listków rzodkiewki
składniki:
2 ząbki czosnku
100 g listków rzodkiewki (z 2-3 pęczków)
20-30 g natki pietruszki
50 g pestek dyni
szczypta soli morskiej
świeżo mielony kolorowy pieprz
30 g wegańskiego parmezanu
100-120 g oliwy z oliwek
Wykonanie z pomocą Thermomixa:
Pestki dyni delikatnie uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku; ostudzić.
Listki rzodkiewki dokładnie przebrać, umyć i osuszyć.
Z natki oderwać tylko listki.
Do naczynia włożyć czosnek i natkę pietruszki; posiekać 7-10 s. / obr.5
Dodać wystudzone pestki dyni, sól oraz liście rzodkiewki, posiekać 10 s. / obr.7
Dodać oliwę i parmezan i wymieszać 20-30 s. / obr. 4
Przełożyć do słoika.
Wskazówki:
Pesto jest wspaniałym dodatkiem do różnych sałatek.
U nas sprawdza się znakomicie z pieczonymi ziemniakami.
Dziś na śniadanie zjadłam 2 kromki chleba orkiszowego posmarowanego tym pesto z dodatkiem pomidorów. Pycha!
Jutro zaniosę miłej pani sprzedawczyni na targu słoiczek swojego pesto. Jej oceną podzielę się z Wami w najbliższym czasie.
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2014/05/pesto-inaczej.html