Wykonanie
Zielonych przepisów ciąg dalszy...Po wpisaniu przepisu na zupę (przepis) dostałam komentarz od
gin, który potraktowałam trochę jak wyzwanie :)Już taka jestem, że jak ktoś mi powie, że coś jest niemożliwe lub nie wychodzi, to ja dotąd sprawdzam aż "coś wyjdzie". I tak rozpoczęłam przygodę z listkami
rzodkiewki :)Pani na targu, u której kupuję niepryskane warzywa dziwnie na mnie spojrzała, gdy poprosiłam ją o całą reklamówkę oderwanych listków, których nikt nie chciał zabrać do domu. Obiecałam przynieść jej to co z nich zrobię (jeżeli wyjdzie zjadliwe) i przepis, jeśli zasmakuje.Pesto z listków
rzodkiewki
składniki:2 ząbki
czosnku100 g listków
rzodkiewki (z 2-3 pęczków)20-30 g
natki pietruszki50 g pestek dyniszczypta
soli morskiejświeżo mielony
kolorowy pieprz30 g wegańskiego
parmezanu100-120 g
oliwy z oliwekWykonanie z pomocą Thermomixa:
Pestki dyni delikatnie uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku; ostudzić.Listki
rzodkiewki dokładnie przebrać, umyć i osuszyć.Z
natki oderwać tylko listki.Do naczynia włożyć
czosnek i
natkę pietruszki; posiekać 7-10 s. / obr.5Dodać wystudzone
pestki dyni,
sól oraz liście
rzodkiewki, posiekać 10 s. / obr.7Dodać
oliwę i
parmezan i wymieszać 20-30 s. / obr. 4Przełożyć do słoika.Wskazówki:Pesto jest wspaniałym dodatkiem do różnych sałatek.U nas sprawdza się znakomicie z pieczonymi
ziemniakami.Dziś na śniadanie zjadłam 2 kromki
chleba orkiszowego posmarowanego tym pesto z dodatkiem
pomidorów. Pycha!

Jutro zaniosę miłej pani sprzedawczyni na targu słoiczek swojego pesto. Jej oceną podzielę się z
Wami w najbliższym czasie.