ßßß
Papas arrugadas con mojo rojo (czyt. moho roho) czyli pomarszczone ziemniaki z czerwonym sosem. Danie typowe dla kuchni kanaryjskiej. Ziemniaki gotowane są w ogromnej ilości soli, ale nie są tak słone jakby się mogło wydawać. Przyprawa osadza się na powierzchni warzywa nie wnikając do jego środka. Sos jest dość ostry z mocno wyczuwalnym smakiem octu. Także ilość chili, czosnku i octu możecie dostosować do swoich potrzeb. Niemniej jednak Kanaryjczycy spożywają go w wersji bardzo pikantnej.A same wyspy bardzo polecam. Piękne miejsce z idealnym klimatem i bardzo przyjaznymi ludźmi. Na zdjęciu poniżej plaża Amadores w Puerto Rico na Gran Canarii.Składnikimałe młode ziemniaki, 600 gramsól morska gruboziarnista, 60 gramcytryna, 1 plasterekwodaMojo rojo:papryka czerwona, 3/4 sztukichili, 1/2 sztukiczosnek, 3-4 ząbkioliwa z oliwek, 1/4 szklankiocet winny, 2 łyżkipapryka mielona słodka, 2 i 1/2 łyżeczkipapryka mielona ostra, 1 i 1/2 łyżeczkikumin rzymski, szczyptasólchleb, 1 kromka (opcjonalnie)Sposób przygotowania1. Ziemniaki dokładnie umyć. Włożyć do garnka o grubym dnie. Wsypać sól. Dodać cytrynę. Zalać wodą do 2/3 wysokości ziemniaków. Gotować pod pokrywką do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć pokrywkę, zmniejszyć ogień i odparować resztę wody.2. Wszystkie składniki na sos (oprócz chleba) zmiksować. Doprawić solą. W razie potrzeby zagęścić miąższem z chleba.
http://newsheadlines.bestwebhostingusa.net/