Wykonanie
Papas arrugadas con mojo
rojo (czyt.
moho roho) czyli pomarszczone
ziemniaki z czerwonym sosem. Danie typowe dla kuchni kanaryjskiej.
Ziemniaki gotowane są w ogromnej ilości
soli, ale nie są tak słone jakby się mogło wydawać.
Przyprawa osadza się na powierzchni warzywa nie wnikając do jego środka.
Sos jest dość ostry z mocno wyczuwalnym smakiem
octu. Także ilość
chili,
czosnku i
octu możecie dostosować do swoich potrzeb. Niemniej jednak Kanaryjczycy spożywają go w wersji bardzo pikantnej.A same wyspy bardzo polecam. Piękne miejsce z idealnym klimatem i bardzo przyjaznymi ludźmi. Na zdjęciu poniżej plaża Amadores w Puerto Rico na Gran Canarii.Składnikimałe
młode ziemniaki, 600 gram
sól morska gruboziarnista, 60 gram
cytryna, 1 plasterek
wodaMojo
rojo:
papryka czerwona, 3/4 sztuki
chili, 1/2 sztuki
czosnek, 3-4 ząbki
oliwa z oliwek, 1/4 szklanki
ocet winny, 2 łyżki
papryka mielona słodka, 2 i 1/2 łyżeczki
papryka mielona ostra, 1 i 1/2 łyżeczkikumin rzymski, szczypta
sólchleb, 1 kromka (opcjonalnie)Sposób przygotowania1.
Ziemniaki dokładnie umyć. Włożyć do garnka o grubym dnie. Wsypać
sól. Dodać
cytrynę. Zalać
wodą do 2/3 wysokości
ziemniaków. Gotować pod pokrywką do momentu, aż
ziemniaki będą miękkie. Zdjąć pokrywkę, zmniejszyć ogień i odparować resztę
wody.2. Wszystkie składniki na sos (oprócz
chleba) zmiksować. Doprawić
solą. W razie potrzeby zagęścić miąższem z
chleba.
http://newsheadlines.bestwebhostingusa.net/