Wykonanie
Hummus dla mnie jest smaczną pastą do
chleba. Urozmaiceniem zimowej diety :)przepisstąd1 szklanka
ciecierzycy3-4 łyżki tahinyewentualnie kilka łyżek zimnej przegotowanej
wody3-4 łyżki
oliwy z oliwekpół łyżeczki kuminu, można pominąćszczypta
chili2-3 ząbki
czosnku2 łyżki soku
cytrynysól morskaPrzygotowanie :
Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, następnego dnia przepłucz pod bieżącą
wodą, zalej świeżą
wodą i ugotuj na miękko. Trwa to około 40-50 minPo ugotowaniu odsączyć, wypłukać w zimnej wodzie i przesypać do blendera kielichowegoDodać tahinę,
chili,
czosnek i
sok z cytryny, blendować około 2 minDodać
oliwę, doprawić do smaku
solą, dodać
wodę jeśli pasta będzie za gęsta- blendowaćPrzełożyć hummus do miseczki, polać
oliwą z oliwek, ewentualnie posypać ulubioną
przyprawą czy
ziołami.
Hummus można również zrobić z
ciecierzycy z puszki. Będzie szybciej :)
Ciecierzyca to skarbnica
białka. Tym zdrowszego, że pochodzenia roślinnego.