Wykonanie

Ależ ten czas leci. To już 3 lata odkąd opublikowałam pierwszy przepis na blogu. I już tradycyjnie z tej okazji zapraszam na ciacho. Tym razem upiekłam ciasto składające się z
trzech warstw. Pierwsza to mocno
czekoladowy spód, kolejna
bita śmietana z
truskawkami i ostatnia
galaretka z
owocami.Składniki
Czekoladowy spód:
gorzka czekolada, 90 g
rum, 30 ml
kakao, 10 g
masło, 60 g
cukier, 40 g
woda, 30 ml
jajka (M), 3 sztuki
mąka pszenna, 15 gMasa:
śmietana kremówka (30%), 350 ml
śnieżka, 30 g
cukier puder, 40 g
żelatyna, 1 łyżeczkawrzątek, 1 łyżka
truskawki, 300 g
Galaretka:
galaretka truskawkowa, 40 gwrzątek, 250 ml
truskawki do ozdobySposób przygotowaniaDo metalowej miski wrzucić połamaną
czekoladę,
rum,
kakao,
masło pokrojone na mniejsze kawałki, 20 g
cukru i
wodę. Do małego rondelka wlać
wodę (1-2 cm) i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Umieścić na nim miskę ze składnikami. Pozostawić do całkowitego rozpuszczenia
czekolady i
masła. Połączyć wszystkie składniki. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Żółtka ubijać do momentu, aż staną się puszyste i zmienią kolor na jaśniejszy. Dodać do masy czekoladowej. Następnie połączyć z przesianą
mąką.
Białka z
solą ubijać mikserem. Stopniowo dodawać
cukier. Kiedy piana będzie sztywna bardzo delikatnie połączyć ją z masą
czekoladową. Następnie przelać do foremki o średnicy 20 cm posmarowanej
masłem. Wyrównać powierzchnię.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z
ciastem. Piec około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać
śnieżkę i
cukier. Chwilę miksować.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić. Dodać 2 łyżeczki ubitej
śmietany i wymieszać. Następnie połączyć z masą. Połowę
truskawek pokroić na mniejsze kawałki i dodać do
śmietany. Całość wyłożyć na
czekoladowy spód i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie na wierzchu ułożyć
truskawki pokrojone w plasterki.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Wystudzić. Kiedy zacznie delikatnie gęstnieć wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, aby stężała.