Wykonanie

W sierpniu i wrześniu
pomidory pachną i smakują. Oczywiście nie te z supermarketu, które są takie same przez cały rok.Z takich pysznych
pomidorów, wychodzi najlepsza zupa pomidorowa na świecie, letnia pomidorowa. Do zrobienia w zimie tylko jeśli przygotowaliśmy sobie zapasy pulpy pomidorowej i zawekowaliśmy albo mamy dostęp do naprawdę dobrych
pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej. Smak
pomidorów jest kluczowy dla efektu końcowego.Do zrobienia pysznej zupy potrzebny jest wyłącznie czas i cierpliwość, bo pracy przy niej niewiele.Lubię naturalnie słodką
pomidorową, dlatego najchętniej wybieram
pomidory malinowe lub bawole
serca. Są nieco droższe, ale i ich smak jest wyjątkowy.Zupa pomidorowa ze świeżych
pomidorówSkładniki n a rosół:650 g
kurczaka z kością np. dwie całe nogi350 g
włoszczyzny: 2-3
marchewki, 1
pietruszka, mały kawałek
selera korzeniowego, kawałek
pora3 gałązki
natki pietruszkiopcjonalnie, ale warto: 2
suszone grzybkiopcjonalnie, ale warto: 1 mała gałązka
lubczyku lub 1 łyżeczka suszonego, zawiniętego w gazę obwiązaną nitką3 ziarna
ziela angielskiego1
liść laurowySkładniki na zupę
pomidorową:1 , 5 l rosołu2 kg dojrzałych
pomidorów najlepszej jakości - najlepiej
malinowychnatka pietruszki po posypania
makaron wstążki do podania100 ml
śmietanki kremowejsól,
pieprz do smakuWykonanie:
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej, nieosolonej
wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 3 godzin (ma tylko lekko "pyrkać"). W razie potrzeby uzupełnić
wodę wrzątkiem.bą Jasne, że można skrócić czas gotowania
wywaru, ale długo gotowany, na bardzo wolnym ogniu, jest zwyczajnie smaczniejszy. Oddaje cały aromat wodzie.Dodać umyte, obrane i pokrojone na kawałki warzywa i pozostałe składniki. Gotować kolejną godzinę, na wolnym ogniu. Niektórzy dodają warzywa na początku, łącznie z
mięsem, ale warzywa nie potrzebują aż tyle czasu co
mięso, by wygotować z nich składniki smakowe, poza tym krótsze gotowanie pozwala zachować więcej witamin.Ja zazwyczaj nie szumuję rosołu do pomidorowej, po prostu przy odcedzaniu odlewam tylko czysty
wywar, zostawiając jakieś 100-150 ml na dnie, gdzie zbierają się szumowiny.
Pomidory umyć, naciąż skórkę na krzyż na grzbiecie (ułatwi to póżniej zdejmowanie skórki). Zagotować
wodę w dużym garnku, wrzucać do wrzątku na minutę po kilka
pomidorów, partiami. Po minucie takiej kąpieli wykładać do miski. Skórka powinna bardzo łatwo odchodzić.
Pomidory najlepiej obierać nad garnkiem z odcedzonym rosołem lub czystą miską, żeby nie utracić ani kropli cennego i smacznego soku.
Pomidory przekroić na połówki lub ćwiartki i pozbyć się także zielonych końcówek.
Pomidory połączyć z rosołem, gotować ok. 15-20 minut. Zmiksować np. "żyrafą". Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Warto dać odrobinę
śmietanki.Otrzymujemy ok. 3 , 5 l zupy.Podawać gorące z ugotowanym
makaronem, posypane
natką pietruszki. Z
mięsną wkładką: dodając
mięso obrane z ugotowanych części
kurczaka.


Bądź towarzyski, podziel się!