Wykonanie
Mam takie dni, że zwykłe rzeczy mi się nudzą... Tak się stało z
ziemniakami do obiadu... Były z
koperkiem, ubite ze
śmietaną, pieczone i przyszła
pora na "kotlety" ziemniaczane.Przygotowanie ich jest szybie, możesz użyć wczorajszych
ziemniaków no i zawsze to coś innego :)Będą dobrym dodatkiem do gulaszu czy chociażby
sosu grzybowego !Z podanych proporcji wychodzi 6 takich "kotletów" ze zdjęcia :)I have days like this when usual stuff get me bored ... It happened with potatoes for dinner ... We had with dill, mashed with cream, baked and it's
time for "
chops" from potato.Preparation is quick, you can use yesterday's potatoes and always it's something else :)They will be a good with stews or even moshroom sauce!From my proportion you'll
make six "
chops" like on pictures :)
Składniki :* 0.5 kg
ziemniaków,* 1/2
cebuli,* 1
jajko,* 3 łyżki
mąki ziemniaczanej,* 2 łyżki
natki pietruszki,*
sól,
pieprz,* 1/2 szklanki
bułki tartej,*
olej do smażenia,Ingredients:* 0 . 5 kg potatoes,* 1/2 onion,* 1 egg,* 3 tbsp cornstarch,* 2 tbsp fresh parsley,* salt, pepper,* 1/2 cup bread crumbs,* oil for frying,
Przygotowanie :
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, ugnieć na gładko, ostudź.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na łyżce
oliwy, ostudź.W misce zmieszaj
ziemniaki,
cebulkę,
jajko,
mąkę ziemniaczaną,
natkę pietruszki, szczyptę
soli i
pieprzu. Zagnieć na gładką masę ( jeżeli będzie się bardzo kleić do rąk dodaj łyżkę lub dwie
bułki tartej ).Z masy formuj kotleciki ( mogą być także w kształcie krokietów ), obtocz w
bułce tartej i usmaż na złoty kolor na
oliwie.Podawaj z gulaszem czy
sosem grzybowym.Preparation:Peel potatoes then boil in salted water,
mash, allow to cool.Cut onioninto small cubes, fry on spoon of oil, allow to cool.In a bowl, mix potatoes, onion, egg,
flour, parsley, a pinch of salt and pepper. Knead until smooth (if it's a stick add a tablespoon or two of bread crumbs).From
mass forming
chops ( you can also shape croquettes), dredge in breadcrumbs and fry until golden brown in
olive oil.
Serve with stew or mushroom sauce.