ßßß
Składniki :* 0.5 kg ziemniaków,* 1/2 cebuli,* 1 jajko,* 3 łyżki mąki ziemniaczanej,* 2 łyżki natki pietruszki,* sól, pieprz,* 1/2 szklanki bułki tartej,* olej do smażenia,Ingredients:* 0 . 5 kg potatoes,* 1/2 onion,* 1 egg,* 3 tbsp cornstarch,* 2 tbsp fresh parsley,* salt, pepper,* 1/2 cup bread crumbs,* oil for frying,
Przygotowanie :Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, ugnieć na gładko, ostudź.Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na łyżce oliwy, ostudź.W misce zmieszaj ziemniaki, cebulkę, jajko, mąkę ziemniaczaną, natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Zagnieć na gładką masę ( jeżeli będzie się bardzo kleić do rąk dodaj łyżkę lub dwie bułki tartej ).Z masy formuj kotleciki ( mogą być także w kształcie krokietów ), obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor na oliwie.Podawaj z gulaszem czy sosem grzybowym.Preparation:Peel potatoes then boil in salted water, mash, allow to cool.Cut onioninto small cubes, fry on spoon of oil, allow to cool.In a bowl, mix potatoes, onion, egg, flour, parsley, a pinch of salt and pepper. Knead until smooth (if it's a stick add a tablespoon or two of bread crumbs).From mass forming chops ( you can also shape croquettes), dredge in breadcrumbs and fry until golden brown in olive oil.Serve with stew or mushroom sauce.