ßßß Cookit - przepis na "Kotlety" ziemniaczane. / Potatoes chops.

"Kotlety" ziemniaczane. / Potatoes chops.

nazwa

Wykonanie

Mam takie dni, że zwykłe rzeczy mi się nudzą... Tak się stało z ziemniakami do obiadu... Były z koperkiem, ubite ze śmietaną, pieczone i przyszła pora na "kotlety" ziemniaczane.
Przygotowanie ich jest szybie, możesz użyć wczorajszych ziemniaków no i zawsze to coś innego :)
Będą dobrym dodatkiem do gulaszu czy chociażby sosu grzybowego !
Z podanych proporcji wychodzi 6 takich "kotletów" ze zdjęcia :)
I have days like this when usual stuff get me bored ... It happened with potatoes for dinner ... We had with dill, mashed with cream, baked and it's time for "chops" from potato.
Preparation is quick, you can use yesterday's potatoes and always it's something else :)
They will be a good with stews or even moshroom sauce!
From my proportion you'll make six "chops" like on pictures :)
Składniki :
* 0.5 kg ziemniaków,
* 1/2 cebuli,
* 1 jajko,
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* sól, pieprz,
* 1/2 szklanki bułki tartej,
* olej do smażenia,
Ingredients:
* 0 . 5 kg potatoes,
* 1/2 onion,
* 1 egg,
* 3 tbsp cornstarch,
* 2 tbsp fresh parsley,
* salt, pepper,
* 1/2 cup bread crumbs,
* oil for frying,
Przygotowanie :
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, ugnieć na gładko, ostudź.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na łyżce oliwy, ostudź.
W misce zmieszaj ziemniaki, cebulkę, jajko, mąkę ziemniaczaną, natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Zagnieć na gładką masę ( jeżeli będzie się bardzo kleić do rąk dodaj łyżkę lub dwie bułki tartej ).
Z masy formuj kotleciki ( mogą być także w kształcie krokietów ), obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor na oliwie.
Podawaj z gulaszem czy sosem grzybowym.
Preparation:
Peel potatoes then boil in salted water, mash, allow to cool.
Cut o
nion
into small cubes, fry on spoon of oil, allow to cool.
In a bowl, mix potatoes, onion, egg, flour, parsley, a pinch of salt and pepper. Knead until smooth (if it's a stick add a tablespoon or two of bread crumbs).
From mass forming chops ( you can also shape croquettes), dredge in breadcrumbs and fry until golden brown in olive oil.
Serve with stew or mushroom sauce.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2014/02/kotlety-ziemniaczane-potatoes-chops.html