ßßß
Składniki : ( 2 porcje )* 200 g wieprzowego mięsa mielonego,* 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę,* 2 ząbki czosnku, posiekane,* 30 g tartego parmezanu,* 1 łyżka oliwy z oliwek,* 200 g spaghettini ( możesz zastąpić spaghetti ),* 100 ml śmietany,* 100 g mrożonego groszku,* 2 łyżki siekanej natki pietruszki,Ingredients:(2 servings)* 200 g pork mince,* 1/2 onion, chopped into small cubes,* 2 cloves garlic, finely chopped,* 30 g grated Parmesan,* 1 tbsp olive oil* 200 g spaghettini (you can use spaghetti),* 100 ml double cream,* 100 g frozen peas,* 2 tbsp chopped parsley,
Przygotowanie :Zmieszaj mięso z cebulą, czosnkiem i połową sera.Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pulpety na brązowy kolor.W między czasie ugotuj makaron wg zaleceń producenta, odcedź zostawiając pół szklanki wody.Na patelnie z pulpetami dodaj śmietanę i 50 ml wody z gotowania makaronu, gotuj około 5 minut.Dodaj groszek i gotuj kolejne 3 minuty. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze trochę wody.Do sosu dodaj makaron, natkę pietruszki, posyp pozostałym parmezanem i podawaj.Preparation:Mix mince with the onion, garlic and half the Parmasan.Then shape into walnut-sized balls.Heat the olive oil in frying pan and fry the meatballs to brown color.In the meantime, cook pasta according to the manufacturer's instructions, drain leaving half a glass of water.Add the cream and 50 ml of water from cooking pasta to meatballs and cook about 5 minutes.Add peas and cook another 3 minutes. If sauce is too thick add a little water.Add the pasta and parsley to pan, stir, sprinkle over with remaining Parmesan cheese and serve.