Wykonanie
Kolejne sezonowe danie, letnia zupa cukiniowa :-) Zrobiłam ją po raz pierwszy, zainspirowana nią na blogach kulinarnych i muszę przyznać, że wyszła całkiem smaczna. Chociaż mój luby powiedział, że dorzuciłby do niej jeszcze
ziemniaka,
czemu nie? spróbuje następnym razem :-)Składniki:1 duża
cukinia1 duża
cebulabiała część
pora100ml gęstej
śmietanyok. 1/2 litra rosołu3 ząbki
czosnkuodrobina
oliwyWykonanie:Na rozgrzanej
oliwie zeszklić pokrojona
cebule i
pora. Następnie dorzucić obrana ze skóry, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę
cukinię. Dodać
czosnek przepuszczony przez praskę,
sól i
pieprz. Podusić chwilę, aż
cukinia będzie miękka i zalać rosołem. Zagotować i zmiksować na krem. Na koniec dodać
śmietanę i wymieszać.Podawać z grzankami lub
chrupkim pieczywem. Smacznego :-)