Wykonanie

Dziś przepis na
curry !Kremowe, delikatne, po prostu pyszne.Użyłam udek tak jak proponuje to Jamie i to był strzał w dziesiątkę, ale możesz je zastąpić piersiami.
Curry podałam z
ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem łyżeczki
kurkumy - taki jak lubię.Przepis jest na 4 porcje, ja zrobiłam z połowy i moje proporcje podaje w nawiasach.Składniki :* 800 g
udek z kurczaka bez skóry i kości ( 400 g ),* 2 średnie
cebule ( 1 ),* 1 zielona
papryczka chili ( dałam prawie całą ale można ją całkowicie pominąć ),* kawałek
imbiru wielkości kciuka ( dałam połowę ),* mały pęczek świeżej
kolendry ( użyłam połowy ),* 400 g puszka
ciecierzycy ( dodałam pół ),*
olej arachidowy,* kawałek
masła ( dałam łyżkę ),* 145 g pasty korma
curry ( połowa ),* 400 ml
mleka kokosowego ( dałam 200 ),* garść
płatków migdałowych ( w
sumie to też dałam garść ),* 2 czubate łyżki
wiórków kokosowych ( dałam łyżkę z czubkiem ),* 500 g
jogurtu naturalnego ( mi wystarczyły 4 łyżki ),* 1
cytryna do podania,Przygotowanie :
Mięso pokrój na spore kawałki, podsmaż na
oleju na dużej patelni aż będą rumiane.Dodaj
cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki,
chili bez pestek pokrojone w plasterki, drobno posiekany
imbir, łodygi
kolendry i
masło.Smaż około 10 minut ciągle mieszając.Dodaj
mleko kokosowe, pastę korma, połowę
płatków migdałowych,
wiórki kokosowe,
ciecierzycę oraz połowę puszki po
ciecierzycy wypełnioną
wodą.Jeżeli chcesz użyć
piersi z kurczaka dodaj je teraz.Doprowadź wszystko do wrzenia i pod przykryciem gotuj na wolniutkim ogniu.W razie potrzeby dolej trochę
wody i dopraw
solą i
pieprzem.
Curry podawaj z
ryżem,
jogurtem naturalnym i
płatkami migdałowymi, listkami
kolendry i cząstkami
cytryny do wyciśnięcia.
