ßßß Cookit - przepis na * sól, pieprz,

* sól, pieprz,

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na curry !
Kremowe, delikatne, po prostu pyszne.
Użyłam udek tak jak proponuje to Jamie i to był strzał w dziesiątkę, ale możesz je zastąpić piersiami.
Curry podałam z ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem łyżeczki kurkumy - taki jak lubię.
Przepis jest na 4 porcje, ja zrobiłam z połowy i moje proporcje podaje w nawiasach.
Składniki :
* 800 g udek z kurczaka bez skóry i kości ( 400 g ),
* 2 średnie cebule ( 1 ),
* 1 zielona papryczka chili ( dałam prawie całą ale można ją całkowicie pominąć ),
* kawałek imbiru wielkości kciuka ( dałam połowę ),
* mały pęczek świeżej kolendry ( użyłam połowy ),
* 400 g puszka ciecierzycy ( dodałam pół ),
* olej arachidowy,
* kawałek masła ( dałam łyżkę ),
* 145 g pasty korma curry ( połowa ),
* 400 ml mleka kokosowego ( dałam 200 ),
* garść płatków migdałowych ( w sumie to też dałam garść ),
* 2 czubate łyżki wiórków kokosowych ( dałam łyżkę z czubkiem ),
* 500 g jogurtu naturalnego ( mi wystarczyły 4 łyżki ),
* 1 cytryna do podania,
Przygotowanie :
Mięso pokrój na spore kawałki, podsmaż na oleju na dużej patelni aż będą rumiane.
Dodaj cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki, chili bez pestek pokrojone w plasterki, drobno posiekany imbir, łodygi kolendry i masło.
Smaż około 10 minut ciągle mieszając.
Dodaj mleko kokosowe, pastę korma, połowę płatków migdałowych, wiórki kokosowe, ciecierzycę oraz połowę puszki po ciecierzycy wypełnioną wodą.
Jeżeli chcesz użyć piersi z kurczaka dodaj je teraz.
Doprowadź wszystko do wrzenia i pod przykryciem gotuj na wolniutkim ogniu.
W razie potrzeby dolej trochę wody i dopraw solą i pieprzem.
Curry podawaj z ryżem, jogurtem naturalnym i płatkami migdałowymi, listkami kolendry i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/11/kurczak-korma-wg-jamiego.html