Wykonanie
Piątek z
rybą VI.Dziś mam dla Was przepis na
dorsza. Upiekłam
rybę z
cukinią i
pomidorkami tak więc warzywa do obiadu macie z głowy, wystarczy obrać ziemniaczki, ugotować, upiec lub zrobić pyszne domowe frytki :)Składniki : ( 2 porcje )* 2 małe
cukinie,* 10
pomidorków koktajlowych,* 2 żabki
czosnku,* 2 łyżki
natki pietruszki,* 1 łyżka
tymianku,* 1 łyżka
bazylii,* 4 łyżki
oliwy z oliwek,* 2
filety dorsza ( ja swoje przekroiłam na pół bo były grube i duże ),* 1/2
cytryny + starta skórka,* 1/2 łyżeczki suszonych
płatków chili,* 3 łyżki
bułki tartej,Przygotowanie :
Cukinie i
pomidorki umyj.
Pomidory pokrój na pół a
cukinie na 6 części wzdłuż, ułóż na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego.W małej misce zmieszaj rozgnieciony ząbek
czosnku, łyżkę posiekanej :
natki pietruszki,
tymianku i
bazylii z dwoma łyżkami
oliwy z oliwek, dodaj do warzyw i dobrze wymieszaj.
Rybę umyj, osusz, przypraw
solą i ułóż na
cukinii.Na małej patelni rozgrzej 2 łyżki
oliwy z oliwek dosyp
bułkę tartą, startą skórkę z połowy
cytryny, suszone
płatki chili i pozostałą łyżkę
natki pietruszki, zmieszaj dokładnie i podsmażaj przez 2 minuty ( do czasu aż
bułka będzie złota ).
Bułkę ułóż na wierzchu
ryby.Pomiędzy
dorsza ułóż pokrojoną w łódeczki
cytrynę...

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 -25 minut ( w zależności od grubości filetów ).

Przepisy na pieczone
ziemniaki i domowe frytasy ! :)