Wykonanie
Mogłabym jeść
makaron codziennie! Chciałabym w dzisiejszym przepisie zaproponować sos na bazie
owoców morza i
pomidorów. To połączenie przywodzi na myśl wakacje w basenie morza Śródziemnego - Włochy, Hiszpania... Przedstawiam porcję na 3-4 osoby, ale to oczywiście zależy od tego jak głodni są goście.Składniki:Pół opakowania
makaronu spaghetti250 g
mrożonych owoców morza (np.
kalmary,
krewetki,
małże) - można użyć gotowej mieszanki lub np. samych
krewetek.puszka krojonych
pomidorów2 ząbki
czosnku1 łyżeczka do
herbaty chilli w płatkach1 średnia
cukiniaoliwa z oliweknatka pietruszkiWstawiamy
makaron w wysokim garnku. Na dużej patelni z wysokim brzegiem rozgrzewamy ok 1 łyżki
oliwy, wsypujemy na nią
chilli i starte ząbki
czosnku. Przyjmuję taką proporcję przy tym daniu, że na 2 ząbki przypada 1 łyżeczka
chilli, ale oczywiście to zależy od upodobania. Posolić.

Kiedy wszystko zacznie ładnie pachnie, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę
cukinię, chwilę podsmażyć, a następnie wrzucić
owoce morza. Mogą być jeszcze zamarznięte.

smażyć ok 3 minuty, aż
cukinia zmięknie, a
owoce morza lekko się podduszą, ale pozostaną jędrne. Wrzucić
pomidory, całość dobrze wymieszać, posolić i dusić ok 5 minut, aż wszystkie smaki się połączą.

Kiedy
makaron będzie al dente - odcedzić go i wymieszać z sosem, można dodać trochę
oliwy z oliwek i
natkę pietruszki. W tym daniu ważne jest, aby
owoce morza nie rozgotowały się, mają być jędrne. Sos ma oblepić
makaron, ale nie ma zdominować. Nie ma nic gorszego niż
makaron pływający w sosie.

Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Smacznego!