Wykonanie
Składniki :* 1
pierś z kurczaka,* 1/2 główki
sałaty lodowej luz innej
sałaty,* 150 g
pomidorków koktajlowych,* 4 kromki
bagietki,* 4 łyżki
śmietany,* 2 łyżki
majonezu,*
sól,
pieprz,* 1/2 łyżeczki
pieprzu czosnkowego,*
przyprawa do kurczaka,* 1/2 łyżeczki suszonej
bazylii,* 1/2 łyżeczki
suszonego oregano,* 3 łyżki
oliwy do smażenia,* 2 ząbki
czosnku,* 2 łyżki
oliwy z oliwek,Przygotowanie :Kromki
bagietki skrop delikatnie
oliwą, natrzyj obranym
czosnkiem i włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 10 minut ( w
między czasie przekręć na drugą stronę), do czasu aż będą rumiane. Wyjmij z piekarnia, odstaw do ostygnięcia a następnie pokrój
ostrym nożem na małe grzanki.
Kurczaka podziel na nieduże kawałki, przypraw
przyprawą do kurczaka i smaż na brązowo na
oliwie.W szklance zmieszaj
śmietanę,
majonez,
bazylię,
oregano,
pieprz czosnkowy dopraw do smaku
solą i
pieprzem.
Sałatę porwij na kawałki,
pomidorki przepołów, dodaj przygotowane wcześniej grzanki i ostudzonego
kurczaka.Wszystko zalej sosem i dobrze wymieszaj.