ßßß Cookit - przepis na Lasagne z indykiem i kabaczkiem.

Lasagne z indykiem i kabaczkiem.

nazwa

Wykonanie

Trochę inna lasagne...
Składniki: ( 3 porcje )
blaszka 22x17x5 cm - niezbyt duża
* 350g mięsa z indyka,
* 2 średniej wielkości kabaczki,
* 2 cebule,
* 2 - 3 ząbki czosnku,
* pomidory w puszce (400g),
* sól, pieprz, bazylia,
* oliwa do smażenia,
* makaron do lasagne ( mi wystarczyły 3 duże płaty) ,
* ser żółty,
Składniki na expresowy sos beszamelowy :
* 2 łyżki masła,
* 2 łyżki mąki,
* 1 szklanka mleka,
* sól, pieprz,
* gałka muszkatołowa ( ja jej nie dodaje),
Przygotowanie:
Mięso przyprawić solą, pieprzem i bazylią ( ja użyłam mięsa z piersi indyka, które pokroiłam w drobne kawałki, ale jak najbardziej wskazane jest mięso zmielone) podsmażyć na patelni dodając pomidory. Przełożyć do miski.
Jednego kabaczka obrać, wyjąć nasiona i pokroić w niezbyt duże kawałki ( mój ważył po pokrojeniu 150 g). Podsmażyć na patelni razem z posiekaną cebulą i czosnkiem.
Dołożyć do indyka i pomidorów, dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
Drugiego kabaczka obrać i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm, wrzucić do wrzącej wody i obgotować przez 5 minut.
Ja użyłam świeżego, gotowego makaronu i przygotowałam go zgodnie ze wskazaniami producenta.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową ( aby łatwiej było wyjąć lasagne, nie jest to konieczne), następnie kładziemy warstwę makaronu, smarujemy sosem beszamelowym, dokładamy warstwę mięsa z warzywami i znowu makaron. Powtarzamy w tej samej kolejności trzy razy z tym że na trzecią warstwę mięsa kładziemy obgotowanego kabaczka.
Całość zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy lasagne, odkrywamy, posypujemy serem żółtym i wstawiamy z powrotem na około 5 minut ( do czasu aż ser się rozpuści).
* Można także dołożyć sera między warstwy lasagne ( przed makaronem).
Przygotowanie sosu:
W małym garnuszku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie powstały grudki ( najlepiej użyć do tego tzw. trzepaczki ).
Zdejmujemy z ognia, dolewamy 1/2 mleka i dobrze mieszamy. Gdy masa będzie jednolita dolewamy resztę mleka, mieszamy i wstawiamy ponownie na ognień.
Gotujemy około 7 minut - do czasu aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy solą i pieprzem ( można dodać też ulubione zioła ).
* Jeżeli w sosie zrobią się grudki nic straconego! Wystarczy przecedzić go przez sitko.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2012/03/lasagne-z-indykiem-i-kabaczkiem.html