Wykonanie
Trochę inna lasagne...Składniki: ( 3 porcje )blaszka 22x17x5 cm - niezbyt duża* 350g
mięsa z indyka,* 2 średniej wielkości
kabaczki,* 2
cebule,* 2 - 3 ząbki
czosnku,*
pomidory w puszce (400g),*
sól,
pieprz,
bazylia,*
oliwa do smażenia,*
makaron do lasagne ( mi wystarczyły 3 duże płaty) ,*
ser żółty,Składniki na expresowy
sos beszamelowy :* 2 łyżki
masła,* 2 łyżki
mąki,* 1 szklanka
mleka,*
sól,
pieprz,*
gałka muszkatołowa ( ja jej nie dodaje),Przygotowanie:
Mięso przyprawić
solą,
pieprzem i
bazylią ( ja użyłam
mięsa z
piersi indyka, które pokroiłam w drobne kawałki, ale jak najbardziej wskazane jest
mięso zmielone) podsmażyć na patelni dodając
pomidory. Przełożyć do miski.Jednego
kabaczka obrać, wyjąć nasiona i pokroić w niezbyt duże kawałki ( mój ważył po pokrojeniu 150 g). Podsmażyć na patelni razem z posiekaną
cebulą i
czosnkiem.Dołożyć do
indyka i
pomidorów, dobrze wymieszać i doprawić do smaku.Drugiego
kabaczka obrać i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm, wrzucić do wrzącej
wody i obgotować przez 5 minut.Ja użyłam świeżego, gotowego
makaronu i przygotowałam go zgodnie ze wskazaniami producenta.Blaszkę wykładamy folią aluminiową ( aby łatwiej było wyjąć lasagne, nie jest to konieczne), następnie kładziemy warstwę
makaronu, smarujemy
sosem beszamelowym, dokładamy warstwę
mięsa z warzywami i znowu
makaron. Powtarzamy w tej samej kolejności trzy
razy z tym że na trzecią warstwę
mięsa kładziemy obgotowanego
kabaczka.Całość zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.Po tym czasie wyciągamy lasagne, odkrywamy, posypujemy
serem żółtym i wstawiamy z powrotem na około 5 minut ( do czasu aż
ser się rozpuści).* Można także dołożyć
sera między warstwy lasagne ( przed
makaronem).
Przygotowanie sosu:W małym garnuszku rozpuszczamy 2 łyżki
masła, dodajemy
mąkę i bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie powstały grudki ( najlepiej użyć do tego tzw. trzepaczki ).Zdejmujemy z ognia, dolewamy 1/2
mleka i dobrze mieszamy. Gdy masa będzie jednolita dolewamy resztę
mleka, mieszamy i wstawiamy ponownie na ognień.Gotujemy około 7 minut - do czasu aż sos zgęstnieje.Doprawiamy
solą i
pieprzem ( można dodać też ulubione
zioła ).* Jeżeli w sosie zrobią się grudki nic straconego! Wystarczy przecedzić go przez sitko.