Wykonanie
Od jakiegoś czasu chodził za mną barszcz ukraiński...Postanowiłam, że kupię
buraki i ugotuje! Problem polegał na tym, że nie miałam pojęcia jak się do tego zabrać... Zadzwoniłam więc do mojej mamy ( która nawiasem mówiąc gotuje przepyszny barszcz ukraiński ), dopytałam o przepis i zabrałam sie do gotowania...Efekt wyszedł pyszny ( nie tak jak mamy, ale pyszny) !!Składniki:*
żeberko lub korpus z
kurczaka,* 1 kg
buraków,* 2- 3
marchewki,* 5
ziemniaków,* 2
pietruszki,*
seler,* 200 - 300
fasolki szparagowej zielonej ( można użyć z puszki ),*
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarenkach,*
kostka rosołowa ( ja użyłam warzywnej),*
majeranek,* 3 łyżki
śmietany,Przygotowanie :
Mięsko gotujemy wraz z
przyprawami (
zielem angielskim,
liściem laurowym,
pieprzem i
kostką rosołową). W
między czasie obieramy
buraczki, które dzielimy na dwie części - pierwszą ciachamy w kostkę, drugą ścieramy na tarce. Obieramy
ziemniaki i kroimy w kosteczkę.
Marchewki,
pietruszki i
seler obieramy i ścieramy na grubej tarce. Do
wywaru dodajemy
ziemniaki i
buraki pokrojone w kostkę, gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy warzywa starte na tarce. Jeżeli używamy świeżej
fasolki, trzeba poodcinać jej końce o pokroić na kawałki długości 2 - 3 cm i dodać razem z warzywami, jeżeli
fasolka jest ugotowana wcześniej należy dodać ją pod koniec. Gotujemy wszystko do czasu gdy
ziemniaki i
buraki będą miękkie. Pod koniec dodajemy sporą ilość
majeranku i
śmietanę. :)