ßßß Cookit - przepis na Barszcz ukraiński.

Barszcz ukraiński.

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu chodził za mną barszcz ukraiński...Postanowiłam, że kupię buraki i ugotuje! Problem polegał na tym, że nie miałam pojęcia jak się do tego zabrać... Zadzwoniłam więc do mojej mamy ( która nawiasem mówiąc gotuje przepyszny barszcz ukraiński ), dopytałam o przepis i zabrałam sie do gotowania...
Efekt wyszedł pyszny ( nie tak jak mamy, ale pyszny) !!
Składniki:
* żeberko lub korpus z kurczaka,
* 1 kg buraków,
* 2- 3 marchewki,
* 5 ziemniaków,
* 2 pietruszki,
* seler,
* 200 - 300 fasolki szparagowej zielonej ( można użyć z puszki ),
* liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach,
* kostka rosołowa ( ja użyłam warzywnej),
* majeranek,
* 3 łyżki śmietany,
Przygotowanie :
Mięsko gotujemy wraz z przyprawami ( zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i kostką rosołową). W między czasie obieramy buraczki, które dzielimy na dwie części - pierwszą ciachamy w kostkę, drugą ścieramy na tarce. Obieramy ziemniaki i kroimy w kosteczkę. Marchewki, pietruszki i seler obieramy i ścieramy na grubej tarce. Do wywaru dodajemy ziemniaki i buraki pokrojone w kostkę, gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy warzywa starte na tarce. Jeżeli używamy świeżej fasolki, trzeba poodcinać jej końce o pokroić na kawałki długości 2 - 3 cm i dodać razem z warzywami, jeżeli fasolka jest ugotowana wcześniej należy dodać ją pod koniec. Gotujemy wszystko do czasu gdy ziemniaki i buraki będą miękkie. Pod koniec dodajemy sporą ilość majeranku i śmietanę. :)
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2011/10/barszczyk.html