Wykonanie

Tym razem coś dla wielbicieli kwaśniejszych smaków. Mój ulubiony lemon
curd świetnie sprawdził się jako składnik nadzienia, w połączeniu z
mascarpone stworzył lekkie i orzeźwiające nadzienie. Taka rolada będzie idealna na lato.Składniki: na ciasto:3
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na nadzienie:2
galaretki cytrynowe500 g
serka mascarpone1/2 szklanki kremówki2 łyżki
cukru pudrusok i skórka z 1,5
cytryny100 g
cukru1
jajko1
żółtko1/2 łyżki
mąki ziemniaczanejłyżeczka
masłaPrzygotować
biszkopt:
białka ubić z
cukrem na pianę, ubijając dodawać po jednym
żółtku.
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim ciasto. Piec w 180*C około 20 minut aż ciasto będzie ścięte ale niezbyt wysuszone ( bo będzie się łamać). Upieczony
biszkopt wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, rozłożyć ciasto na wilgotnej ściereczce i zwinąć jak roladę razem ze ściereczką. Odstawić.Jedną
galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance
wody, przelać do prostokątnego naczynia i odstawić. Kiedy stężeje pokroić na paski grubości około 1,5 cm.Przygotować
budyń cytrynowy: sok i
skórkę z cytryny umieścić w rondelku. Dodać
cukier,
mąkę ziemniaczaną,
jajko i
żółtko. Cały czas mieszając zagotować, kiedy zacznie gęstnieć dodać
masło. Gotować aż powstanie gęsty
budyń. Wystudzić.Przygotować krem
cytrynowy: Drugą
galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki
wody. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Zmiksować z
mascarpone i
budyniem cytrynowym. Na końcu powoli wlewać
galaretkę.
Biszkopt rozwinąć, usunąć ściereczkę. Kiedy masa zacznie tężeć rozsmarować ją na
biszkopcie i ułożyć kawałki
galaretki. Zwinąć roladę i odstawić do stężenia. Dowolnie udekorować.