Wykonanie
Kruche
ciasteczka z lemon
curd przypadną do gustu tym,co lubią słodko-kwaśne smaki.Mogą być urozmaiceniem wśród korzenno- makowych świątecznych wypieków.

Składniki:Ciasto:200g
mąki3
żółtka65 g
cukru pudru130 g zimnego
masła1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godz.Lemon
curd (
budyń cytrynowy):sok wyciśnięty z 3
cytryn i skórka z nich otarta2
jajka2
żółtka200 g
cukru1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
oliwyWszystkie składniki, oprócz
oliwy, umieścić w garnuszku i podgrzewać. Doprowadzić do wrzenia i gotować, cały czas mieszając ok. 2 minut.Jeśli będą grudki, przetrzeć przez sitko. Dodać
oliwę i gotować kolejne 2 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Foremką wycinać
ciastka. Na środku zrobić niewielkie zagłębienie, do którego wyciskać lemon
curd.Piec w temp. 180C ok 15 minut. Wystudzić. Oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)