ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Czas na prawdziwy klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam...
Składniki;
kostka masła,
6 jajek,
szklanka cukru pudru,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 budynie o smaku cytrynowym,
3 łyżki mąki tortowej,
sok i skórka otarta z dużej cytryny,
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie;
ucieramy masło z cukrem pudrem.
gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny.
całość ucieramy jeszzce przez dwie minuty.
siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy.
gdy ciasto będzie gładkie i jednolite , dodajemy pianę ubitą z białek, którą delikatnie łączymy z ciastem.
całość przekładamy do średniej wielkości formy babowej;)
wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 50 minu t
/źródło " Kuchnia Polska"/
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2015/01/babka-cytrynowa.html