Wykonanie
Domowe pączki od kilku lat tradycyjnie piekę w Dzień Babci. Najbardziej lubię te z
marmoladą, ale takie jadam przez cały rok, w tym roku więc postawiłam na inną wersję. Zrobiłam je w wersji mini- dosłownie na dwa kęsy a wypełniłam kremem patisserie z advocatem. Nadzienie było niezwykle kremowe i delikatne, moim zdaniem najlepsze jakiego można użyć do pączków.Składniki: na ciasto:500 g
mąki3
żółtka1
jajko50 g
cukru25 g świeżych
drożdży lub 10 g suszonych250 ml
mleka20 ml
spirytususok i skórka z połowy
cytrynyszczypta
soli50 g stopionego
masła na krem:6
żółtek40 g
mąki pszennej450 ml
mlekaziarenka
wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej75 ml
likieru jajecznegododatkowo:
sok z cytrynycukier puderskórka kandyzowana pomarańczowa1 litr
oleju lub
smalcuPączki najlepiej zacząć od przygotowania kremu: Połowę
mleka wymieszać z
mąką,
żółtkami i
wanilią. Resztę zagotować, wlać masę
żółtkową i mieszając gotować aż krem będzie gęsty i aksamitny. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować z
likierem.Przygotować rozczyn
drożdżowy:
mleko podgrzać aby było letnie, dodać
drożdże, łyżkę
cukru i łyżkę
mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy
drożdże zaczną pracować wlać je do przesianej
mąki, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto należy wyrabiać długo aby było porządnie napowietrzone. Będzie dość luźne ale takie ma być, nie należy dodawać
mąki, bo pączki wyjdą twarde. Miskę z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany
mąką blat, delikatnie rozwałkować na grubość około centymetra i wycinać kółka (wycinałam większą literatką). Przykryć ponownie ściereczką i odczekać jeszcze pół godziny. W płaskim szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz do temperatury 175*C. Wrzucać pączki i smażyć z obu stron na złoto, nie za szybko aby w środku nie były surowe. Wyjmować na ręcznik papierowy. Ciepłe pączki nadziewać kremem za pomocą szprycy. Z
cukru pudru i
soku z cytryny utrzeć dość gęsty
lukier i smarować pączki (
lukier na ciepłych pączkach trochę się stopi), dekorować
skórką pomarańczową.