Wykonanie
Tłusty Czwartek. Czasami słyszę, że to najważniejszy dzień w roku. Tak, tak święto łasuchowania, któż nie lubi takich dni? No ok, do czegoś się Wam muszę przyznać. Nie jestem fanką tego typu wypieków. Oczywiście poddaje się presji otoczenia i smażę pączki,
faworki i inne tego typu wypieki. W tym roku korzystałam z tego przepisu :)Pączki z różąprzepis na ok. 40. pączków
CIASTO:1 kg
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży100 g
cukru6
żółtek1 całe
jajko100 g
masła40 ml
spirytususkórka otarta z jednej
cytrynypół łyżeczki ekstraktu
waniliowegopół łyżeczki
soliDODATKOWO:
olej lub
smalec do smażenia
konfitura z różycukier puder do posypaniaZACZYN: Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz
drożdże, zasyp je łyżeczką
cukru, zalej szklanką ciepłego
mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.CIASTO:
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę
soli, na to wylej zarośnięty zaczyn.
Jajka roztrzep z
cukrem, dołóż do pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie
mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone
masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie
mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrób.Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie kawałki, formuj z nich małe krążki. Na środku każdego krążka nałóż małą łyżeczkę
konfitury, dokładnie zlep i uformuj pączki. Gotowe odłóż na stolnicę delikatnie oproszoną
mąką. Postępuj tak, aż do wykończenia ciasta. Następnie przykryj pączki serwetką i pozostaw na kolejne 30 minut, aby wyrosły.W głębokim naczyniu rozgrzej
olej do 175 stopni. Smaż pączki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładaj je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.Przed podaniem posyp je
cukrem pudrem. Pączki najlepiej smakują jak są świeżę :)