ßßß
Jedna z ulubionych zup mojego męża, syta i bardzo smaczna. Zimą mocniej przyprawiam ją czosnkiem i pieprzem aby była rozgrzewająca.Składniki:kość wędzona4 ziemniaki200 g kapusty kiszonejwłoszczyzna3 parówki1 cebula2 ząbki czosnkunatka pietruszkiłyżka olejuziele angielskiekostka rosołowa (można zastąpić solą)liście laurowepieprzsłodka i ostra papryka2 łyżki przecieru pomidorowegoKość zalać wodą (około 2 litry). Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziele, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 20 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Kiedy będą miękkie dodać kapustę i przecier pomidorowy i nadal gotować. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić. Wrzucić je na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki parówki, podsmażyć a następnie wrzucić do zupy. Przyprawić zupę wedle uznania, podawać gorącą z posiekaną natką pietruszki.