ßßß Cookit - przepis na kapuścianka z parówkami

kapuścianka z parówkami

nazwa

Wykonanie

Jedna z ulubionych zup mojego męża, syta i bardzo smaczna. Zimą mocniej przyprawiam ją czosnkiem i pieprzem aby była rozgrzewająca.
Składniki:
kość wędzona
4 ziemniaki
200 g kapusty kiszonej
włoszczyzna
3 parówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
łyżka oleju
ziele angielskie
kostka rosołowa (można zastąpić solą)
liście laurowe
pieprz
słodka i ostra papryka
2 łyżki przecieru pomidorowego
Kość zalać wodą (około 2 litry). Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziele, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 20 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Kiedy będą miękkie dodać kapustę i przecier pomidorowy i nadal gotować. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić. Wrzucić je na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki parówki, podsmażyć a następnie wrzucić do zupy. Przyprawić zupę wedle uznania, podawać gorącą z posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/01/kapuscianka-z-parowkami.html