ßßß
To ciasto rozpływa się w ustach. Mękkie ciasto, wilgotne jabłka i lekka pianka pod posypką z chrupiącyh migdałów to przepyszne połączenie. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku.*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:500 g mąki6 żółtek250 g cukru pudru250 g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową:1,5 kg jabłek1 opakowanie galaretki cytrynowej1 łyżka cukru2 łyżeczki cynamonu na piankę:6 białek pozostałych z ciasta3/4 szklanki cukru3 łyżki płatków migdałowychcukier puder do posypaniaSkładniki ciasta zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie bedzie chciało się kleić to należy dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Podzielić ciasto na dwie części i schować do lodówki. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i cynamonem i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać. Przestudzić.Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki wyścielonej papierem. Rozsmarować masę jabłkową i przykryć drugą połową ciasta. Piec 30 minut w 180*C. Z białek i cukru ubić pianę i rozłożyć na cieście, posypać migdałami. Piec 30 minut w 170*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.