ßßß
Pyszne paszteciki z drożdżowego ciasta, nadziane grzybkami leśnymi podsmażonymi na cebulce, parówkami i żółtym serem. Moim zdaniem najlepsze z sosem czosnkowym, chrzanowym lub barszczykiem.Składniki na około 25 sztuk:600 g mąkipółtorej szklanki wody40 g drożdży1 mała łyżeczka solijajko do posmarowaniakminekczarnuszkaDrożdże rozpuścić w części letniej wody. Mąkę połączyć z drożdżowym roztworem, solą i resztą wody. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty. Nakładać grzyby, ser i połówki parówek. Zwijać w rulon. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką. na nadzienie:13 parówek500 g leśnych grzybów200 g startego żółtego serałyża olejusólpieprzczosnekGrzyby podsmażyć na cebulce a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Przyprawić według gustu.źródło przepisu- gazetka Przepisy Czytelników