Wykonanie
Przepis na ciasto na pierogi bez
jajkaZanim przejdziesz dalej zastanów się jakie ciasto na pierogi będzie dla Ciebie najlepsze. Czy będzie to idealnie miękkie ciasto, które będzie rozpływać się w ustach? Czy może puszyste i elastyczne dzięki, któremu wyrabianie ciasta nie będzie mozolną przeprawą podczas, której będziesz czuła każdy mięsień pracujących rąk. A może szukasz ciasta, które będzie posiadało wszystkie atuty jakich poszukujesz i na których ci zależy? Jeżeli tak do doskonale trafiłaś, jest to dobre ciasto na pierogi każdego typu. Doskonale się wyrabia, rozwałkowuje jak również lepi.

Prócz zastosowania w tradycyjnych pierogach poniższy przepis świetnie nadaje się również do lepienia uszek. Ciasto na pierogi w podanym przepisie pozostaje miękkie i puszyste nawet po ugotowaniu z
owocami (jak wiadomo ciasto pod wpływem
owoców twardnieje).W opisie przygotowania piszemy aby dodawać gorącą
wodę. Jest to niezwykle ważne aby spażyć
mąkę. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie miękkie i sprężyste i właśnie poprzez zastosowanie tej porady przygotujecie idealne ciasto na pierogi.Składniki:500 g
mąki tortowej1 i 1/4 szklanki gorącej
wody1 łyżka
olejuSzczypta
soliPrzygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito i dodaj do niej
sól. Powoli dolewaj zagotowaną, gorącą
wodę (na początku aby uniknąć poparzenia dłoni możesz użyć do wyrabiania noża lub drewnianej łyżki). Do sparzonej
mąki dodaj
olej. Wyrabiaj ciasto około 5 minut tak aby było gładkie i elastyczne.Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 30 min. Po tym czasie odkrój 1/3 ciasta i rozwałkuj podsypując
mąką aby ciasto nie przywierało do stolnicy. Rozwałkowane ciasto wykrawaj szklanką lub foremką kółka po czym nakładaj farsz i zalepiaj brzegi. Pozostałą cześć przykryj ściereczką tak aby nie wysychała.Na naszym blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy m.in na ciasto na pierogi lub pyszne uszka.Tradycyjne ciasto na pierogiUszka z
grzybami