Wykonanie
4
jajka3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku
Białka ubić z
cukrem, dodać
żółtka, ubijać. Dodać przesiane
mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać. Upiec, ostudzić. Podzielić na dwie części. na warstwę
porzeczek:2 szklanki czarnych
porzeczek2 szklanki
cukru3 łyżki
cukru żelującego
Porzeczki smażyć w garnku o grubym dnie, w połowie smażenia dodać
cukier. Smażyć aż masa będzie gęsta. Na końcu wsypać
cukier żelujący, wymieszać, zdjąć z ognia, ostudzic. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. na warstwę budyniową:1 litr
mleka2 budynie
waniliowe2
żołtka1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
maki ziemniaczanej5 łyżek
cukru125 g
margarynyBudynie,
mąki,
zółtka i
cukier rozmieszać w szklance
mleka, resztę zagotować. Na gotujące się
mleko wlać rozrobiony
budyń i ugotować. Do gotującego się budyniu dodoać
margarynę i dobrze wymieszać. na
bitą śmietanę:300 ml
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudru1
śmietan-fixŚmietankę mocno schłodzić, ubić z
cukrem i
fixem.przełożenie ciasta: połowa
biszkoptu ( można nasączyć
herbatą)- rozsmarować
porzeczki- wyłożyć gorący
budyń- ostudzić- wyłożyć ubitą
śmietanę- położyć drugą połowę
biszkoptu- posypać
cukrem pudrem