ßßß Cookit - przepis na kremówka z czarną porzeczką

kremówka z czarną porzeczką

nazwa

Wykonanie

4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, ubijać. Dodać przesiane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać. Upiec, ostudzić. Podzielić na dwie części. na warstwę porzeczek:
2 szklanki czarnych porzeczek
2 szklanki cukru
3 łyżki cukru żelującego
Porzeczki smażyć w garnku o grubym dnie, w połowie smażenia dodać cukier. Smażyć aż masa będzie gęsta. Na końcu wsypać cukier żelujący, wymieszać, zdjąć z ognia, ostudzic. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. na warstwę budyniową:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
2 żołtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
125 g margaryny
Budynie, mąki, zółtka i cukier rozmieszać w szklance mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i ugotować. Do gotującego się budyniu dodoać margarynę i dobrze wymieszać. na bitą śmietanę:
300 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
Śmietankę mocno schłodzić, ubić z cukrem i fixem.
przełożenie ciasta: połowa biszkoptu ( można nasączyć herbatą)- rozsmarować porzeczki- wyłożyć gorący budyń- ostudzić- wyłożyć ubitą śmietanę- położyć drugą połowę biszkoptu- posypać cukrem pudrem
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/12/kremowka-z-czarna-porzeczka.html