Wykonanie
Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"Piękne zdjęcie na stronie Pani Doroty skłoniło mnie do jej zrobienia.Smak - obłędny.Polecam!
Oryginalny przepis pochodzi z strony "Moje wypieki".Ja zastąpiłam ciasto kruche z przepisu źródłowego swoim przepisem (nigdy mnie nie zawiódł).Przepis:Ciasto kruche:3
żółtka36 dag
mąki24 dag
margaryny12 dag
cukru pudruSkładniki szybko zagnieść, schłodzić w lodówce na minimum 30 minut.Po wyjęciu z lodówki należy
ciastem wylepić formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Ciasto należy podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (nie należy piec za długo, gdyż ono jeszcze będzie pieczone).2 duże
jajkaok 300 ml kwaśnej gęstej
śmietany10 dag
cukru1 łyżka
mąki pszennejodrobina
cukru z prawdziwą wanilią/ekstrakt z
waniliiWszystkie składniki zmiksować do gładkości.Krem wylać na wcześniej podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Do masy śmietanowej można wrzucić kilka świeżych (najlepiej kwaśnych
owoców). Wszystko należy zapiec w temperaturze 170 stopni przez około 20 - 30 minut. Najlepszym sposobem sprawdzenia czy ciasto jest upieczone jest delikatne potrząśnięcie formą i obserwacja środka tarty. Jeśli jest rzadki - jeszcze należy dopiec, jeśli zwarty - ciasto będzie dobre.Ciasto należy przestudzić a następnie schłodzić w lodówce. Można dowolnie udekorować.Smacznego :)