ßßß Cookit - przepis na tarta czekoladowa z malinami i wanilią

tarta czekoladowa z malinami i wanilią

nazwa

Wykonanie

Bardzo kruchy spod, posmarowany konfiturą malinowo- waniliową. Wypełniony kremem waniliowym i malinami. Użyłam własnej kwaśnej konfitury, ale doskonale sprawdzi się też malinowa frużelina.
Składniki na spód:
250 g mąki
150 g cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej smietany
125 g margaryny
1 łyżka kakao
1 łyżka startej gorzkiej czekolady
starta skórka z cytryny
Margarynę z mąką posiekać ostrym nożem, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem. Upiec w 180*C. Ostudzić.
Wypełnienie:
konfitura malinowa z wanilią
2 szklanki mleka
100 g margaryny
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 jajka
laska wanilii
skórka z cytryny
2 łyżki cukru
maliny
4 kostki czekolady
1 łyżka mleka
Ostudzone ciasto posmarować konfiturą. Szklankę mleka zagotować z cukrem i margaryną. W reszcie mleka rozpuścić budyń. Dodać wanilię i skórkę. Ugotować budyń i gąrący wylać na spód. Ułożyć maliny. Czekoladę rozpuścić z łyżką mleka i udekorować ciasto.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/09/tarta-czekoladowa-z-malinami-i-wanilia.html