Wykonanie
Mam problem z klasyfikacją tego słodkiego smakołyku. Czy to ciastko? Czy deser? Ja, po prostu mówię mini torcik;) A każdy z Was może znajdzie swoją unikalną nazwę, która będzie kojarzyła się z przyjemnością jedzenia;)

Składniki:Ciasto:200g
mąki80g
margaryny3 łyżki
cukru3
żółtkaKrem czekoladowy:
jajka - 2 sztuki
cukier - 3/4 szklanki
margaryna - 250g gramówspirytus/wódka - 20mililitrów
cukier waniliowy - 1łyżeczka
czekolada gorzka - 1/2 sztuki
czekolada mleczna - 1/2 sztukiDodatkowo:
maliny 250g
margaryna do wysmarowania foremek

Wykonanie:Krem:
Jajka ubijamy mikserem z
cukrem i
cukier waniliowym w kąpieli
wodnej, tak długo, aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość.Odstawiamy do przestudzenia.
Czekoladę łamiemy na kawałki, którą rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Margarynę najlepiej o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną wcześniej
czekoladę.Powoli, po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną ciągle miksując, dodajemy
spirytus.Krem wkładamy do lodówki,aby nieco stężał.Ciasto:
Margarynę w misce ucieramy z
cukrem i
żółtkami, dodajemy
mąkę.Przekładamy na stolnicę, ugniatamy na gładkie jednolite ciasto.Wkładamy do lodówki na ok 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 190*C.Przebieramy
maliny, które stanowią główny element deseru, więc warto się postarać i wybrać najładniejsze.Smarujemy foremki
margaryną, a
ciastem wykładamy dno foremek ( robilam to palcami, urywając ciasto i ugniatając)Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 - 25 minut.Odstawiamy do ostudzenia.Ostudzone wyciągamy z foremek, nakładamy
krem czekoladowy, a na wierzchu układamy
maliny.Możemy obsypać deser
cukrem pudrem,możemy także deser podać po prostu w kokilkach, bez strachu czy ciasto wyciągniemy z dna foremek.
