ßßß
Ten klasyczny deser z dodatkiem truskawek "wykąpanych" w szampanie nie może nie smakować. Delikatny biszkopt, puszysty krem, aromat kawy i oczywiscie soczyste truskawki. Niebo na ziemi. Polecam na wszelakie spotkania towarzyskie, na pewno każdemu zasmakuje.Składniki na biszkopt:5 jajek1/2 szklanki maki krupczatki1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaPieczemy biszkopt, dokładnie studzimy i kroimy na 3 paski wzdłuż.Krem:500g serka mascarpone200 ml śmietanki kremówki2 żółtka3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynykakaoŻółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy serek, miksujemy. Żelatyne rozpuszczamy w 3 łyzkach wody, studzimy, łączymy z serkiem. Śmietankę ubijamy z reszta cukru pudru, delikatnie łączymy z masą serkową. Do kremu możemy dodać pokrojone truskawki.Dodatkowo:3 łyżki amaretto lub mocnego alkoholuszklanka mocnej kawy świeżo zaparzonej i ostudzonejkakao ciemnetruskawki ( ja moczyłam je kilka minut w szampanie)Paski ciasta dokładni pączujemy kawą zmieszaną z alkoholem. Smarujemy kremem, posypujemy kakao przez sitko i zwijamy jak roladę pierwszy pasek. Kładziemy na patere i wokół niego owijamy kolejne posmarowane i posypane kakao paski. Całość obsmarowujemy reszta kremu, posypujemy kakao i przybieramy truskawkami. CHłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.