Wykonanie

Wspaniałe babeczki tiramisu, które mogą być naprawdę niezłą konkurencją dla klasycznego deseru :) Puszyste
biszkoptowe ciasto w dwóch wersjach: jasnej i z
kakao, nasączone
kawą z
alkoholem, do tego pyszny krem z kremówki i
mascarpone, a całość oprószona ciemnym
kakao. Babeczki rozpływają się w ustach, świetnie przechowują się w lodówce, a następnego dnia smakują równie dobrze.Aby krem był sztywny nie dodałam do niego
żółtek, ale Wy jeśli chcecie możecie dodać ubite na parze z
cukrem pudrem żółtko. Musicie się wtedy jednak liczyć się z tym, ze krem będzie się na babeczce rozlewał, ale smak na pewno będzie wspaniały.Jakby nie było babeczki są pyszne, nie za słodkie, delikatne i wciągające. Jestem przekonana, że pokochacie je od pierwszego kęsa :)SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk):3
jajka3/4 szklanki
cukru4 łyżki
oleju (np. rzepakowego)3 łyżki letniego
mleka3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ciemnego
kakaoSKŁADNIKI NA KREM:200 g
śmietany kremówki 30%250 g
mascarponecukier puder - do smaku - ja dodałam 4,5 łyżkiDODATKOWO:0,5 szklanki zaparzonej mocnej
kawy + 2 łyżeczki
alkoholu, np.
Amaretto (ja użyłam
brandy)ciemne
kakao do oprószeniaWYKONANIE:BABECZKI:Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C.
Białka oddziel od
żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami
cukier. Miksuj jeszcze około 1 minutę.Następnie wlej letnie
mleko i
olej, i zmiksuj wszystko krótko do połączenia się składników.Wyłącz mikser i dosyp do masy przesiana
mąkę pszenną wraz z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie, ale delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką.Odłóż 1/3 masy do miseczki i dodaj do niej
kakao, wymieszaj dokładnie.Jasną masę przełóż po równo do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na wierzch wyłóż po około 1 łyżeczce ciemnej masy.Piecz babeczki przez około 17-18 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjmij i pozostaw do ostudzenia.KREM:Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj partiach do niej
mascarpone i
cukier puder. Zmiksuj wszystko na gładki krem.Ostudzone babeczki nasącz ostudzoną
kawą z
alkoholem (lałam po około 2,5 łyżeczki).Szprycą wyciśnij ozdobnie krem lub rozsmaruj go nożem (grubszą warstwą). Na wierzch posyp przez sitko
kakao. Do czasu podania babeczki przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego!



