Wykonanie
Knedle kojarzą się z zimą , ale jeśli
doda się do nich
ziół , to stają się doskonałym daniem letnim , bo pachnące
zioła to dary lata . Uwielbiam je hodować , a jeszcze bardziej uwielbiam dodatek świeżych
ziół w potrawach , są doskonałym uzupełnieniem i sprawiają ,że posiłek staje się ucztą . Aromatyczne i takie pyszne . Moje dzieci mimo, że nie są fanami
zieleniny , objadały się knedlami z mizerią i sznyclem , aż miło było patrzeć 😉 Choć raz zdrowo i bez marudzenia , polecam szczerze , tym bardziej ,że knedle zawsze się udają 😉
Składniki :0,5 kg
ziemniaków50 g
mąki ziemniaczanej ( kartoflanki )2
żółtkazestaw
ziół : 4 liście
szałwii , 4 gałązki
majeranku , 4 gałązki
tymianku , 4 gałązki
kopru , 4
liście pietruszki1 ząbek
czosnku1/2 płaskiej łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejpieprz i
sól do smaku1/2 szklanki
mąki pszennej do obtoczenia knedli
Ziemniaki gotujemy w łupinach , studzimy i obieramy . Ścieramy na tarce na grubych oczkach lub rozgniatamy rękami 😉 ,przekładamy do miski .
Zioła siekamy , dosypujemy do
ziemniaków ,
czosnek wyciskamy praską – dokładamy do
ziemniaków , wsypujemy
mąkę ,
żółtka jaj ,
sól ,
pieprz i gałkę muszkatową .
Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na około 20 minut , żeby masa się scaliła . Następnie łyżką dzielimy porcje i obtaczamy w
mące pszennej , formując kulki . Knedle wrzucamy do gotującej się
wody i gotujemy około 20 minut , następnie wyławiamy i gotowe . Świetnie smakują polane odrobiną sklarowanego
masła 😉