Wykonanie
Pyszne krokiety z farszem mięsnym, to doskonały pomysł na zagospodarowanie
mięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu
szynki , czy
schabu . Farsz wychodzi aromatyczny , delikatny , doskonale smakują podane z każdą zupą krem lub
sosem jogurtowym . Mogą stanowić danie główne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity 😉

Składniki6 cieniutkich naleśników ( no na nie to chyba nie muszę przepisu podawać 😉 )2 kg kości wieprzowych po schabie lub
karkówce , lub 0,5 kg
mięsa gulaszowego1
cebula – średniej wielkości1 ząbek
czosnku1
jajkosól do smaku1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu ( dla lubiących pieprznie-reszta świata, sypie mniej 😉 )1/2 płaskiej , skąpej łyżeczki mielonego
kminkuszczypta
gałki muszkatołowej mielonej1 łyżeczka
sosu worcester lub
maggi1 łyżeczka suszonego , otartego
majeranku1/2 łyżeczki
cukru1 szklanka
bułki tartej
Kości obgotowujemy , do momentu, aż
mięso samo zacznie odchodzić od kości . Studzimy , obieramy kości z
mięsa – dajemy psu ( jeśli lubi i umie je jeść – mój lubi i nie przeciwwskazań , ale waży prawie 70 kg więc to dla niego jak dla nas
chipsy 😉 ) , a
mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy z dodatkiem
cebuli , wyciśniętego
czosnku ,
pieprzu , gałki ,
majeranku ,
cukru ,
sosu worcester ( lub
maggi ) . Odstawiamy do wystygnięcia .

Mielimy maszynką o drobnych oczkach , solimy i dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki
bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu
mięsnego , składamy brzegi do środka , przytrzymujemy jedną ręką , a drugą rolujemy koniec , tak jakbyśmy zwijali chodniczek w przedpokoju 😉 , koniec smarujemy
jajkiem i zalepiamy . Tak przygotowanego krokieta maczamy w
jajku , obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym
oleju , na złoty kolor – procedura jak przy kotlecie
schabowym 😉 Podajemy z zupami krem lub jako samodzielne danie z dipem
czosnkowym . Smacznego 😉