ßßß
Składniki :2 opakowania mrożonego kalafiora ( lub jeden świeży -średni )1 duża marchewka2 łyżki masła2 ząbki czosnku2 kostki bulionowe cielęce1 łyżeczka Vegety ( szczodra 😉 )50 ml słodkiej śmietanki1/2 łyżeczki przyprawy currysól , szczypta cukru ,pieprz do smakukilka plastrów boczku wędzonego
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę . W dużym garnku roztapiamy masło , wrzucamy na nie pokrojona marchewkę , wyciśnięty praską czosnek , oraz wszystkie różyczki kalafiora ( zamrożonego ) . Zakrywamy szczelnie pokrywką i dusimy , mieszając co jakiś czas , żeby się nie przypalało na małym ogniu przez około 6-7 minut . Następnie dolewamy 4-5 szklanek wody , dokładamy kostki rosołowe ,Vegetę, curry , cukier,sól i gotujemy , dusząc pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut . Po tym czasie całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę -jeśli jest zbyt gęste i nie przypomina zupy , dodajemy 1-2 szklanki wody ,mieszamy -zagotowujemy . Na koniec wyłączamy gaz , wlewamy śmietankę -mieszamy ,doprawiamy pieprzem . Podajemy z boczkiem pokrojonym w paseczki i uprażonym na patelni na złociste i pachnące skwarki , bez tłuszczu . Pychotka ..polecam 😉