Wykonanie
Fajna lekka przystawka lub samodzielne danie , doskonała zamiast
ziemniaków do obiadu . Fajne nawet do chrupania zamiast
chipsów do
piwa . Placki to prosta rzecz i każdy szybko je
zrobi .
Ciecierzyca po usmażeniu zyskuje pysznego
orzechowego aromatu , a
kukurydza nadaje lekkiej
słodyczy , jeśli do tych smaków podamy ostre tzatzyki , to już pełen koncert ..i to o doskonałych nutach 😉 Polecam , przecież nie zawsze trzeba się zatykać mięchem , które jest pyszne ale ciężkie .
Składniki :1 puszka
kukurydzy1 puszka
ciecierzycy2
jajka3 szklanki
mąki150 ml
mleka1 łyżeczka
rozmarynu1 łyżeczka
estragonu1 łyżeczka
papryki ostrej1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 łyżka
płatków suszonych pomidorów1 łyżeczka
soliolej do smażenia
Kukurydzę i
ciecierzycę odcedzamy z zalewy i zostawiamy na sitku do odcieknięcia .
Mąkę wsypujemy do miski , robimy w niej dołek i wlewamy w niego roztrzepane
jajka , lekko mieszając . Następnie dolewamy
mleko ,
przyprawy ,
sól i mieszamy do uzyskania gładkiej masy . Dorzucamy
kukurydzę i
ciecierzycę oraz
płatki pomidorów , znowu mieszamy . Smażymy na dużym ogniu , na dość głębokim tłuszczu , do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron . Wykładamy na papierowy ręcznik , żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i możemy podawać . Świetnie smakują z różnego rodzaju sosami w typie tzatzyki lub
paprykowym 😉