Wykonanie
To danie wyszperał w którejś z naszych starszych książek kucharskich „Smaki Chin” , mój starszy syn , który jest ogromnym miłośnikiem dań z wok-a . Samodzielnie , także próbuje kucharzyć , co mnie niezmiernie cieszy .. już oczami wyobraźni widzę jak
siedzę wygodnie w fotelu , a dzieci serwują mi obiad.. Ta..zapewne , jak
będę w domu starców , chora na alzheimera i świat będzie taki , piękny….. 😉 No ,a wracając do przepisu , całkiem sympatyczne danie i nawet udało się zgromadzić wszelakie potrzebne składniki , a to już spory sukces . Jeśli chodzi o smak .. no cóż jak to dania chińskie , smaczne ale jak dla mnie, to wszystkie są jednak nieco do siebie podobne . Młodzież wtrząchnęła i była zadowolona , więc odhaczam jako pyszne 😉
Składniki na około 3 osoby :1
pierś z kurczaka ,pojedyncza1/2 paczki
suszonych grzybów mun – około 15-20 g (są lekkie,ale mocno „rosną” w wodzie )2
szalotki2 łyżki ciemnego
sosu sojowego1 łyżka
sosu ostrygowego3 ząbki
czosnku1 łyżeczka-płaska świeżego startego
imbiru1 pęczek
cebulki dymki1 płaska łyżka prażonego
sezamu1/2 strąka
zielonego chilli1 płaska łyżeczka glutaminianu
sodu ( tak było w oryginale , ja pominęłam )1 paczka
makaronu do dań z woka
olej do smażenia -około łyżki
sól do smaku
Pierś z kurczaka płukamy i kroimy , a w zasadzie siekamy bardzo drobno i cienko . Dodajemy do nich
sos sojowy , drobniutko posiekane
chilli bez pestek i wyciśnięty przez praskę
czosnek . Odstawiamy na godzinkę do lodówki .
Grzyby mun wkładamy do głębokiej miski , zalewamy wrzątkiem , aż do całkowitego zanurzenia i odstawiamy na bok pod przykryciem na około 15 minut . Po tym czasie powinny podwoić swoją objętość-zrobić się sprężyste , wtedy je odcedzamy i kroimy w cienkie paski . Na rozgrzanego wok-a wlewamy łyżkę
oleju , wrzucamy utarty
imbir, siekane
szalotki ,
kurczaka , podsmażamy , dodajemy
sos ostrygowy ,
grzyby mun , glutaminian i wszystko smażymy na dużym ogniu około 6 -7 minut ciągle mieszając .
Makaron przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu .
Makaron dodajemy do
kurczaka , mieszamy , smażąc do połączenia składników , posypujemy siekaną
dymką i
sezamem . Gotowe 😉