ßßß Cookit - przepis na Chińskie danie – „Jīròu mógū”

Chińskie danie – „Jīròu mógū”

nazwa

Wykonanie

To danie wyszperał w którejś z naszych starszych książek kucharskich „Smaki Chin” , mój starszy syn , który jest ogromnym miłośnikiem dań z wok-a . Samodzielnie , także próbuje kucharzyć , co mnie niezmiernie cieszy .. już oczami wyobraźni widzę jak siedzę wygodnie w fotelu , a dzieci serwują mi obiad.. Ta..zapewne , jak będę w domu starców , chora na alzheimera i świat będzie taki , piękny….. 😉 No ,a wracając do przepisu , całkiem sympatyczne danie i nawet udało się zgromadzić wszelakie potrzebne składniki , a to już spory sukces . Jeśli chodzi o smak .. no cóż jak to dania chińskie , smaczne ale jak dla mnie, to wszystkie są jednak nieco do siebie podobne . Młodzież wtrząchnęła i była zadowolona , więc odhaczam jako pyszne 😉
Składniki na około 3 osoby :
1 pierś z kurczaka ,pojedyncza
1/2 paczki suszonych grzybów mun – około 15-20 g (są lekkie,ale mocno „rosną” w wodzie )
2 szalotki
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka-płaska świeżego startego imbiru
1 pęczek cebulki dymki
1 płaska łyżka prażonego sezamu
1/2 strąka zielonego chilli
1 płaska łyżeczka glutaminianu sodu ( tak było w oryginale , ja pominęłam )
1 paczka makaronu do dań z woka
olej do smażenia -około łyżki
sól do smaku
Pierś z kurczaka płukamy i kroimy , a w zasadzie siekamy bardzo drobno i cienko . Dodajemy do nich sos sojowy , drobniutko posiekane chilli bez pestek i wyciśnięty przez praskę czosnek . Odstawiamy na godzinkę do lodówki . Grzyby mun wkładamy do głębokiej miski , zalewamy wrzątkiem , aż do całkowitego zanurzenia i odstawiamy na bok pod przykryciem na około 15 minut . Po tym czasie powinny podwoić swoją objętość-zrobić się sprężyste , wtedy je odcedzamy i kroimy w cienkie paski . Na rozgrzanego wok-a wlewamy łyżkę oleju , wrzucamy utarty imbir, siekane szalotki , kurczaka , podsmażamy , dodajemy sos ostrygowy , grzyby mun , glutaminian i wszystko smażymy na dużym ogniu około 6 -7 minut ciągle mieszając . Makaron przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu . Makaron dodajemy do kurczaka , mieszamy , smażąc do połączenia składników , posypujemy siekaną dymką i sezamem . Gotowe 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/chinskie-danie-jirou-mogu