ßßß Cookit - przepis na Makaron sezamowo-pikantny

Makaron sezamowo-pikantny

nazwa

Wykonanie

Lubicie mocno doprawione dania? Ja mam takie sezonowe zapotrzebowanie na pikantne - swego czasu pepperoni zjadałam wprost ze słoika i ciągle było mi mało ;)
Makaron, który dziś Wam polecam, ma swój rodowód w kuchni chińskiej - pamiętacie ? Zwany też makaronem z mrówkami :)
Składniki:
200 g makaronu Vermicelli House of Asia
1 łyżeczka sosu sambal oelek House of Asia
1 łyżka sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżka bulionu warzywnego House of Asia
1 łyżka sosu ostrygowego House of Asia
1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu House of Asia
1 łyżeczka białego sezamu
posiekana dymka
100 g mięsa mielonego
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
sól do smaku
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Skrop olejem sezamowym i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej wok, dodaj olej. Po chwili wrzuć czosnek i imbir, następnie sos sambal oelek i mięso. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy mięso się usmaży, dodaj makaron i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
Porcje do podania posyp sezamem i dymką.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/07/makaron-sezamowo-pikantny.html