Wykonanie

Co ja
mogę powiedzieć pychotka! Rolada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Myślę, że większość z was pieczenie
biszkoptu ma już zaliczone i wiecie jakie to proste. Największą trudność napotkamy przy przewrotce
biszkoptu jest gorący i należy uważać żeby się nie poparzyć. Nadzienie klasyczne takie chciałam nie chciałam żeby ciasto było skomplikowane tylko takie na szybko. Do niedzielnej
kawki albo gdy goście maja wpaść na
kawę a nie chcemy podawać kupnego a chcemy ich zaskoczyć pysznym
ciastem. Co do smaku ciasto jest mięciutkie (jak to w
biszkopcie)
maliny są lekko kwaskowate co świetnie komponuje się ze słodkim,
śmietankowym smakiem kremu.Składniki:5
jajek5 łyżek
cukru2 łyżki
oleju8 łyżek
mąki tortowej1/2 łyżeczki
sody400 g
malin1,5 łyżki
kaszy manny albo drobno zmielonej
bułki tartejKrem:200 ml
śmietany kremówki250 g
serka mascarpone100 g
białej czekoladycukier puder do oprószenia pergaminu i rolady
Białą czekoladę możemy zastąpić 2 łyżeczkami
żelatyny albo
śmietan-fixemForemka: 39x35 cmForemkę wyłóż pergaminem do pieczenia wsyp
maliny i posyp
kaszą manną. Bardzo delikatnie obtocz
maliny w
kaszce (ma się do nich przykleić).
Owoce rozłóż równomiernie na całej blaszce. Odstaw.Ubij
białka na sztywno, porcjami wsypuj
cukier i ubijaj aż się rozpuści. Cały czas ubijając cienkim strumykiem wlej
olej i dodawaj po jednym
żółtku. Gdy całość się połączy zmniejsz obroty i wsypuj pomału
mąkę na koniec dodaj
sodę (miksujemy tylko do połączenia się składników). Ciasto wylej na
maliny, równomiernie rozprowadź i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.Oderwij kawałek pergaminu oprósz go porządnie
cukrem pudrem, połóż upieczony
biszkopt i delikatnie zdejm pergamin, który użyłeś do pieczenia. Zrób to tak żeby góra ciasta leżała na cukrze.
Zwiń i odstaw do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj
serek i startą na drobnych oczkach
czekoladę. Wymieszaj i równomiernie rozprowadź na rozwiniętym cieście.
Zwiń i włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz
cukrem pudrem.