ßßß Cookit - przepis na Rolada malinowa

Rolada malinowa

nazwa

Wykonanie

Co ja mogę powiedzieć pychotka! Rolada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Myślę, że większość z was pieczenie biszkoptu ma już zaliczone i wiecie jakie to proste. Największą trudność napotkamy przy przewrotce biszkoptu jest gorący i należy uważać żeby się nie poparzyć. Nadzienie klasyczne takie chciałam nie chciałam żeby ciasto było skomplikowane tylko takie na szybko. Do niedzielnej kawki albo gdy goście maja wpaść na kawę a nie chcemy podawać kupnego a chcemy ich zaskoczyć pysznym ciastem. Co do smaku ciasto jest mięciutkie (jak to w biszkopcie) maliny są lekko kwaskowate co świetnie komponuje się ze słodkim, śmietankowym smakiem kremu.
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki oleju
8 łyżek mąki tortowej
1/2 łyżeczki sody
400 g malin
1,5 łyżki kaszy manny albo drobno zmielonej bułki tartej
Krem:
200 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
cukier puder do oprószenia pergaminu i rolady
Białą czekoladę możemy zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny albo śmietan-fixem
Foremka: 39x35 cm
Foremkę wyłóż pergaminem do pieczenia wsyp maliny i posyp kaszą manną. Bardzo delikatnie obtocz maliny w kaszce (ma się do nich przykleić). Owoce rozłóż równomiernie na całej blaszce. Odstaw.
Ubij białka na sztywno, porcjami wsypuj cukier i ubijaj aż się rozpuści. Cały czas ubijając cienkim strumykiem wlej olej i dodawaj po jednym żółtku. Gdy całość się połączy zmniejsz obroty i wsypuj pomału mąkę na koniec dodaj sodę (miksujemy tylko do połączenia się składników). Ciasto wylej na maliny, równomiernie rozprowadź i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
Oderwij kawałek pergaminu oprósz go porządnie cukrem pudrem, połóż upieczony biszkopt i delikatnie zdejm pergamin, który użyłeś do pieczenia. Zrób to tak żeby góra ciasta leżała na cukrze. Zwiń i odstaw do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj serek i startą na drobnych oczkach czekoladę. Wymieszaj i równomiernie rozprowadź na rozwiniętym cieście. Zwiń i włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/08/rolada-malinowa.html