Wykonanie
W końcu zakupiłam formę do muffinków! W ramach bojowego chrztu postanowiłam upiec babeczki, które z pewnością przypadną do gustu fanom
chałwy! Niezwykle szybkie do wykonania. W smaku króluje oczywiście
chałwa. Wilgotne, delikatne, nieprzesłodzone. Bardzo długo utrzymują świeżość. Dobrze smakują ozdobione
śmietankowym kremem. Dopisuję je do listy ulubionch deserów.Składniki: (na ok. 20 babeczek) na babeczki:200 g
chałwy waniliowej,2,5 szklanki
mąki,5/6 szklanki
cukruszklanka
mleka,1/4 szklanki
oleju,2
jajka,2 łyżeczki
proszku do pieczenia na krem : (podaję tylko proporcje, ponieważ nie wszystkie moje babeczki ozdobiłam kremem)250 g
mascarpone,250 ml
śmietanki kremówki 30 %,6-8 łyżek
cukru pudru,2 łyżeczki
żelatynyWykonanie:
Chałwę rozetrzeć, zmieszać z przesianą
mąką,
cukrem,
proszkiem do pieczenia. Dodać
mleko,
olej oraz
jajka. Mieszać aż do połączenia składników. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, każdą napełnić
ciastem do 3/4 wysokości.Piec w temperaturze 170ºC przez 25 minut lub dłużej ( do tzw. suchego patyczka).W czasie, kiedy babeczki będą stygły przygotować krem.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno.
Żelatynę zalać ok. 2-3 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać.Do kremówki dodać
cukier, pod koniec delikatnie wymieszać z
serkiem. Do naczynia z
żelatyną dodać 2-3 łyżki śmietankowej masy, zmieszać, następnie całość połączyć z resztą kremu. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Muffinki dekorować przy pomocy rękawa cukierniczego.Smacznego!