ßßß
W końcu zakupiłam formę do muffinków! W ramach bojowego chrztu postanowiłam upiec babeczki, które z pewnością przypadną do gustu fanom chałwy! Niezwykle szybkie do wykonania. W smaku króluje oczywiście chałwa. Wilgotne, delikatne, nieprzesłodzone. Bardzo długo utrzymują świeżość. Dobrze smakują ozdobione śmietankowym kremem. Dopisuję je do listy ulubionch deserów.Składniki: (na ok. 20 babeczek) na babeczki:200 g chałwy waniliowej,2,5 szklanki mąki,5/6 szklanki cukruszklanka mleka,1/4 szklanki oleju,2 jajka,2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem : (podaję tylko proporcje, ponieważ nie wszystkie moje babeczki ozdobiłam kremem)250 g mascarpone,250 ml śmietanki kremówki 30 %,6-8 łyżek cukru pudru,2 łyżeczki żelatynyWykonanie:Chałwę rozetrzeć, zmieszać z przesianą mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, olej oraz jajka. Mieszać aż do połączenia składników. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości.Piec w temperaturze 170ºC przez 25 minut lub dłużej ( do tzw. suchego patyczka).W czasie, kiedy babeczki będą stygły przygotować krem.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno.Żelatynę zalać ok. 2-3 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać.Do kremówki dodać cukier, pod koniec delikatnie wymieszać z serkiem. Do naczynia z żelatyną dodać 2-3 łyżki śmietankowej masy, zmieszać, następnie całość połączyć z resztą kremu. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Muffinki dekorować przy pomocy rękawa cukierniczego.Smacznego!





