ßßß Cookit - przepis na Tort gruszkowy z winem Marsala

Tort gruszkowy z winem Marsala

nazwa

Wykonanie

Wszystko zaczęło się od tego, że w końcu udało mi się kupić wino, szukałam go od dawna. Potem upiekłam ciasto i stwierdziłam, że chociaż jest bardzo smaczne to czegoś mu brakuje, postawiłam na gruszki. Jak się później okazało to był strzał w dziesiątkę :D A, że ciasto nadal wyglądało przeciętnie i mało atrakcyjnie więc ubiłam śmietanę, posmarowałam boki i wierz. A na koniec posypałam startą czekoladą. Tak oto powstał rewelacyjny tort z gruszkami i winem Marsala :D
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki (przesianej)
130 g mąki ziemniaczanej
3 jajka temp.pokojowa
170 g cukru
100 ml oleju
150 ml wina Marsala
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Pozostałe
1 kg gruszek
40 g cukru
1/2 cytryny
1 płaska łyżeczka agaru
300 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 płaska łyżeczka żelatyny albo śmietan-fix
czekolada
woda+sok z cytryny do nasączenia ciasta
Tortownica 21-22 cm
Miksujemy jajka z cukrem do momentu aż masa lekko zgęstnieje i zrobi się jasna. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej i marsale. Chwile mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem, sodą i solą. Pomalutku mieszamy wsypując mąki. Gdy składniki już się połączoną przelewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy.
Gruszki obieramy, pozbywamy się nasion i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, wlewamy 1/2 szklanki wody, sok z cytryny i dusimy do momentu aż gruszki zmiękną, ale się nie rozpadną. Wsypujemy łyżeczkę agaru, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Ciasto przekrawamy na pół, spód układamy na talerzu zakładamy obręcz od tortownicy, nasączamy i wlewamy nadzienie gruszkowe, przykrywamy drugim krążkiem, i znowu nasączamy. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę*, cukier i mieszamy. Śmietaną smarujemy wierzch i boki ciasta, posypujemy startą czekoladą. Przetrzymujemy w lodówce.
*Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie podgrzewając rozpuszczamy. Studzimy.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/09/tort-gruszkowy-z-winem-marsala.html