ßßß
Cookit - przepis na Ciasto borówkowo-kokosowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto borówkowo-kokosowe
Składniki
Jajko
Olej
Mąka
Wiórki kokosowe
Cukier
Soda oczyszczona
Galaretka
Owoce leśne
Borówki
Śmietana kremówka
Serek homogenizowany
Czekolada
Żelatyna
Wykonanie
Słodko-kwaśne
borówki
zanurzone w
galaretce
fantastycznie skomponowały się z kremem
kokosowym
. Ciasto jest delikatne, lekkie i niezamulające. Przepis pochodzi z najnowszego, letniego wydania Food Culture.
Biszkopty
:6
jajek
2 łyżki
oleju
8 łyżek
mąki
6 łyżek
wiórków kokosowych
6 łyżek drobnego
cukru
1 łyżeczka
sody
Nadzienie:2
galaretki
o smaku
leśnych owoców
250g
borówek
200 ml
śmietany kremówki
300 g
serka homogenizowanego
4 czubate łyżki
wiórków kokosowych
+ do dekoracji100 g
białej czekolady
4 łyżeczki
żelatyny
Foremka 36x24 cmUbij 3
białka
na sztywno, dodaj 3 łyżki
cukru
i ubijaj aż się rozpuści. Następnie dodaj
żółtka
i 1 łyżkę
oleju
. Na sam koniec delikatnie mieszając wsyp 4 łyżki
mąki
, 3 łyżki
wiórków kokosowych
i ½ łyżeczki
sody
. Ciasto przelej do foremki i piecz 10-12 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu przewróć ciasto na drugą stronę. Tak samo wykonaj drugi
biszkopt
.
Galaretkę
rozpuść w 750 ml gorącej
wody
i odstaw do częściowego stężenia.
Śmietanę kremówkę
ubij na sztywno wmieszaj
serek
, wiórki i
czekoladę
startą na drobnych oczkach. Na sam koniec dodaj rozpuszczoną
żelatynę
.Na
biszkopcie
ułóż
borówki
, zalej
galaretką
i przykryj drugim
biszkoptem
. Chwilę poczekaj aż
galaretka
stężeje. Rozsmaruj krem i posyp wiórkami kokosowymi. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Źródło:
http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/08/ciasto-borowkowo-kokosowe.html
Przepisy powiązane
Racuszki z dyni z borówkami
Ciasto czekoladowo - kokosowe
Jogurtowo - kokosowe ciasto z rabarbarem i białą czekoladą
Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego
Rolada malinowa
Składniki powiązane (0)