ßßß Cookit - przepis na Ciasto borówkowo-kokosowe

Ciasto borówkowo-kokosowe

nazwa

Wykonanie

Słodko-kwaśne borówki zanurzone w galaretce fantastycznie skomponowały się z kremem kokosowym. Ciasto jest delikatne, lekkie i niezamulające. Przepis pochodzi z najnowszego, letniego wydania Food Culture.
Biszkopty:
6 jajek
2 łyżki oleju
8 łyżek mąki
6 łyżek wiórków kokosowych
6 łyżek drobnego cukru
1 łyżeczka sody
Nadzienie:
2 galaretki o smaku leśnych owoców
250g borówek
200 ml śmietany kremówki
300 g serka homogenizowanego
4 czubate łyżki wiórków kokosowych + do dekoracji
100 g białej czekolady
4 łyżeczki żelatyny
Foremka 36x24 cm
Ubij 3 białka na sztywno, dodaj 3 łyżki cukru i ubijaj aż się rozpuści. Następnie dodaj żółtka i 1 łyżkę oleju. Na sam koniec delikatnie mieszając wsyp 4 łyżki mąki, 3 łyżki wiórków kokosowych i ½ łyżeczki sody. Ciasto przelej do foremki i piecz 10-12 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu przewróć ciasto na drugą stronę. Tak samo wykonaj drugi biszkopt.
Galaretkę rozpuść w 750 ml gorącej wody i odstaw do częściowego stężenia.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wmieszaj serek, wiórki i czekoladę startą na drobnych oczkach. Na sam koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę.
Na biszkopcie ułóż borówki, zalej galaretką i przykryj drugim biszkoptem. Chwilę poczekaj aż galaretka stężeje. Rozsmaruj krem i posyp wiórkami kokosowymi. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/08/ciasto-borowkowo-kokosowe.html