Wykonanie
W sierpniu dostałam od koleżanki mojej teściowej ogroooomną
dynię, ważyła blisko 13 kg! Zrobiłam z niej wiele fajnych rzeczy: zupę,
dynię marynowaną,
dżem z dyni oraz racuszki. Przepis na racuszki z
twarożku i dyni znalazłam w jednej z moich ulubionych książek kulinanrnych „Warzywa z mojego ogródka” (Z. Dobrakowska-Kopecka, K. Pyszkowska; 1987), s. 241.

Składniki na ok. 10 szt.:1 opakowanie
serka homogenizowanego naturalnego
jajko3 czubate łyżki
mąkiok. 200 g miąższu dyniszczypta
soliolej do smażenia100 g
borówek2 łyżki
cukruSerek wymieszać razem z
jajkiem,
solą i
mąką. Dodać
dynię startą na tarce o średnich oczkach. Wymieszać. Smażyć na rumiano z obu stron.

Moim pomysłem było podanie racuszków z
borówkami – połączenie jest znakomite! Ja miałam
borówki zebrane podczas spaceru po lesie, zamiast nich możecie posłużyć się gotową
konfitura borówkową lub
żurawinowąZgadzam się ze stwierdzeniem autorek przepisu: „Racuszki są tak dobre, że dla liczniejszej rodziny warto ilość podwoić”, ba nawet dla mniejszej warto zrobić więcej placków.Przepis dodaję do akcji: