Wykonanie
Cytrynowe, ucierane ciasto. Wilgotne, lekko kwaskowate, przełożone
kremem śmietankowym a na wierzchu pianka orzechowa.Składniki:350 g
mąki tortowej200 g
cukru pudru200 g
masła temp.pokojowa6
jajeksok i skórka z 2
cytryn1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyPiana:2
białka100 g
cukru1 łyżeczka
octu50 g mielonych
orzechów (włoskie, laskowe,
migdały)Nadzienie:200 ml
śmietany kremówki250 g
serka naturalnego6 łyżek
cukru pudru4 łyżeczki
żelatynyDodatkowo
cukier puderTortownica 21 cmUcieramy
masło z
cukrem pudrem, następnie na zmianę dodajemy
jajka i przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem, i
sodą. Ucieramy tylko do połączenia się składników i do momentu aż masa będzie gładka. Na sam koniec dodajemy sok i
skórkę z cytryny. Przekładamy ciasto do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy!).Piana: Ubijamy
białka, następnie wsypujemy
cukier i ubijamy aż się nie rozpuści. Dodajemy
ocet i
orzechy, delikatnie mieszamy. Gdy sprawdzimy, że ciasto jest już upieczone, wyjmujemy je i na wierzch wykładamy pianę. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut w 210*C (jeśli mamy piekarnik elektryczny włączmy tylko górną grzałkę). Studzimy.Nadzienie:
Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością
wody, odstawiamy do stężenia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy
serek i
cukier, miksujemy do połączenia. Wlewamy
żelatynę i jeszcze raz mieszamy.Ciasto przekrawamy na pół, na dolną warstwę wykładamy nadzienie, przykrywamy a wierzch posypójemy
cukrem pudrem.* Ciasto wytrzyma w lodówce do 4 dni