ßßß Cookit - przepis na Torcik cytrynowo-śmietankowy

Torcik cytrynowo-śmietankowy

nazwa

Wykonanie

Cytrynowe, ucierane ciasto. Wilgotne, lekko kwaskowate, przełożone kremem śmietankowym a na wierzchu pianka orzechowa.
Składniki:
350 g mąki tortowej
200 g cukru pudru
200 g masła temp.pokojowa
6 jajek
sok i skórka z 2 cytryn
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Piana:
2 białka
100 g cukru
1 łyżeczka octu
50 g mielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
Nadzienie:
200 ml śmietany kremówki
250 g serka naturalnego
6 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo cukier puder
Tortownica 21 cm
Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie na zmianę dodajemy jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, i sodą. Ucieramy tylko do połączenia się składników i do momentu aż masa będzie gładka. Na sam koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny. Przekładamy ciasto do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy!).
Piana: Ubijamy białka, następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż się nie rozpuści. Dodajemy ocet i orzechy, delikatnie mieszamy. Gdy sprawdzimy, że ciasto jest już upieczone, wyjmujemy je i na wierzch wykładamy pianę. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut w 210*C (jeśli mamy piekarnik elektryczny włączmy tylko górną grzałkę). Studzimy.
Nadzienie:Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, odstawiamy do stężenia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy serek i cukier, miksujemy do połączenia. Wlewamy żelatynę i jeszcze raz mieszamy.
Ciasto przekrawamy na pół, na dolną warstwę wykładamy nadzienie, przykrywamy a wierzch posypójemy cukrem pudrem.
* Ciasto wytrzyma w lodówce do 4 dni
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/11/torcik-cytrynowo-smietankowy.html