Wykonanie
Witajcie po naprawdę długiej przerwie!Nowy Rok to nowe postanowienia i całkiem świeża motywacja dlatego też pomimo długiej nieobecności wracamy z M. z kolejnymi przepisami ;) Ciacho to upiekłam jak często to bywa inspirując się przepisem
Malwiny z tego pięknego bloga :)składniki na formę do tarty:- 50 g
masła- 50 g
cukru- 1 małe
jajo- szklanka
mąki- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia i tyle samo
sody oczyszczonej- 3 duże
jabłka- 2 łyżeczki
cukru- sok z połowy
cytryny- 2
białka- 2 łyżki
cukru pudru- 2 łyżki budyniu
waniliowego bez
cukruPrzygotowujemy
mus jabłkowy - obieramy
jabłka wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, polewamy
sokiem z cytryny i posypujemy
cukrem, dusimy pod przykryciem (mieszając od czasu do czasu) ok 10 minut, aż
jabłka zmiękną, jeśli puszczą zbyt dużo soku to odparowujemy. Gotowy mus studzimy.
Mąkę mieszamy z proszkiem i
sodą,
masło ucieramy z
cukrem następnie dodajemy
jajo i miksujemy dalej-łączymy z
mąką do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy na blaszkę do tortownicy tylko na spód (nie wylepiałam brzegów) i pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut bez termoobiegu. Kiedy ciacho ostygnie nakładamy na niego
mus jabłkowy.
Białka ubijamy na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier puder, a następnie
budyń-gotową piankę wykładamy na
mus jabłkowy. Ponownie wkładamy tartę do piekarnika na 15-20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Ciacho studzimy i zajadamy!Smacznego! :)A.
