ßßß
Typowe, klasyczne ciasto ucierane. Wilgotne, puszyste, bardzo łatwe w przygotowaniu. W sezonie możemy wykorzystać dowolny ulubiony owoc a zimą owoce z kompotu albo z zamrażarki. Ukoronowaniem ciasta, takim jego wykończeniem jest chrupiąca beza. Co sprawia, że z takiego zwykłego ciasta robi nam się prawdziwa delicja.Składniki:200 g masła temp. pokojowa1 szklanka cukru pudru280 g przesianej mąki5 łyżek śmietany kremówki4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia300 g agrestu umytego i obranegoPiana:2 białka100 g drobnego cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki octuTortownica 26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczonaUcieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku.Gdy wszystko już się połączy na zmianę wsypujemy mąkę z proszkiem i śmietanę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszając dodajemy do masy. Przekładamy do foremki na wierzchu układamy agrest, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. Ubijamy pianę z białek gdy będzie już sztywna delikatnie wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę i dodajemy ocet. Wyjmujemy ciasto, temp. w piekarniku zwiększamy do 220*C. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy równomiernie pianę i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy i studzimy.