Wykonanie

Typowe, klasyczne ciasto ucierane. Wilgotne, puszyste, bardzo łatwe w przygotowaniu. W sezonie możemy wykorzystać dowolny ulubiony
owoc a zimą
owoce z kompotu albo z zamrażarki. Ukoronowaniem ciasta, takim jego wykończeniem jest chrupiąca
beza. Co sprawia, że z takiego zwykłego ciasta robi nam się prawdziwa delicja.Składniki:200 g
masła temp. pokojowa1 szklanka
cukru pudru280 g przesianej
mąki5 łyżek
śmietany kremówki4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g
agrestu umytego i obranegoPiana:2
białka100 g drobnego
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
octuTortownica 26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczonaUcieramy
masło z
cukrem, następnie dodajemy po jednym
żółtku.Gdy wszystko już się połączy na zmianę wsypujemy
mąkę z proszkiem i
śmietanę. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszając dodajemy do masy. Przekładamy do foremki na wierzchu układamy
agrest, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. Ubijamy pianę z
białek gdy będzie już sztywna delikatnie wsypujemy
cukier i ubijamy tak długo aż
cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Delikatnie mieszając wsypujemy
mąkę i dodajemy
ocet. Wyjmujemy ciasto, temp. w piekarniku zwiększamy do 220*C. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy równomiernie pianę i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy i studzimy.