ßßß
Składniki na dwie keksówki:5 dag drożdży4 łyżki śmietany kremówki60 dag mąki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia20 dag cukru15 dag masła3 jajkaNadzienie:30 dag obranych orzechów włoskich20 dag cukru pudru4 białkałyżeczka esencji waniliowej1. Składniki ciasta wyjąć wieczorem poprzedniego dnia z lodówki, aby wszystkie miały temperaturę pokojową. Orzechy włoskie zmielić, ale nie na drobny pył.2. Następnego dnia drożdże wymieszać ze śmietaną i zostawić na około 30 minut, aby zaczęły pracować.3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, masło, jajka oraz drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.4. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i esencję waniliową (ewentualnie cukier z wanilią lub aromat do ciast).5. Wymieszać orzechy łopatką do ciast z pianą z białek.6. Przygotować formy do pieczenia – wyłożyć je papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.7. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokątne płaty o grubości około 1 cm. Posmarować masą orzechowo-jajeczną i zwijać w roladę zawijając boki do środka.8. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 ºC w trybie grzania góra-dół na środkowej półce piekarnika. Od razu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Z formy wyjąć po około godzinie.9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Przepis pochodzi z książki Wigilia i święta. Najlepsze przepisy czytelników „Poradnika domowego” Prószyński i S-ka Warszawa 1999.Dodaję go do akcji: