Wykonanie
Drugi dzień Świąt upływa mi pod znakiem słodkiego lenistwa. Układamy z teściową puzzle, jakie dostała od Św. Mikołaja. Popijamy kompocik z suszu i jemy soczyste
mandarynki. Za chwilę będziemy lepić pierogi. Tymczasem sięgnęłam po kawałek ciasta, jaki upiekłam przed Świętami – roladę
drożdżową z
orzechami włoskimi. Taka mała odmiana od makowca 😉

Składniki na dwie keksówki:5 dag
drożdży4 łyżki
śmietany kremówki60 dag
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia20 dag
cukru15 dag
masła3
jajkaNadzienie:30 dag obranych
orzechów włoskich20 dag
cukru pudru4
białkałyżeczka esencji waniliowej1. Składniki ciasta wyjąć wieczorem poprzedniego dnia z lodówki, aby wszystkie miały temperaturę pokojową.
Orzechy włoskie zmielić, ale nie na drobny pył.2. Następnego dnia
drożdże wymieszać ze
śmietaną i zostawić na około 30 minut, aby zaczęły pracować.3.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać
cukier,
masło,
jajka oraz
drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.4.
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo
cukier i esencję
waniliową (ewentualnie
cukier z
wanilią lub
aromat do ciast).5. Wymieszać
orzechy łopatką do ciast z pianą z
białek.6. Przygotować formy do pieczenia – wyłożyć je papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą.7.
Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokątne płaty o grubości około 1 cm. Posmarować masą
orzechowo-jajeczną i zwijać w roladę zawijając boki do środka.8. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 ºC w trybie grzania góra-dół na środkowej półce piekarnika. Od razu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Z formy wyjąć po około godzinie.9. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Przepis pochodzi z książki Wigilia i święta. Najlepsze przepisy czytelników „Poradnika domowego” Prószyński i S-ka Warszawa 1999.Dodaję go do akcji: