ßßß
250g masła4 jajka + 1 białko250g cukru250g mąki1czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 cytryna100g orzechów włoskichUtrzyj masło dodając po jednym żółtku i dwie łyżki cukru, aż do wykończenia składników. Następnie dodaj po dwie łyżki mąki stale ucierając. Wlej sok z cytryny oraz startą skórkę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubitą pianę. Ciasto wlej do wyłożonej papierem formy ok. 22-30cm i posyp przebranymi, lekko rozdrobnionymi orzechami. Piecz około 40 min w 185 st.Lukier cytrynowy1 żółtko150g cukru pudru1/2 cytrynyŻółtko utrzyj z cukrem pudrem i pod koniec dodaj sok z połowy cytryny wraz ze startą skórką. Polewę rozprowadź na upieczonym cieście i wstaw na około 10 min do wyłączonego, ale ciągle nagrzanego piekarnika.