Wykonanie
Mam setkę pysznych wiejskich jaj, dwużółtkowych. Omyłkowo oczywiście, bo to nie Wielkanoc jeszcze. Czterdzieści wspaniałomyślnie wzięła sąsiadka, ale resztę trzeba zagospodarować, zatem od kilku dni uczta jajeczna. Idąc tym szlakiem, popełniłam cudnie orzeźwiający cytryniak (4
jajka). Rześkie, lekkie i niezwykle proste w wykonaniu. Przepis na to ciasto pochodzi od „Niuni”, czyli siostry mojej bli-kolki Ani. Świetnie smakuje na imprezach grillowych. Jest takie fajnie wiosenne i lekko kwaskowe – dzieciaki je uwielbiają. Długo utrzymuje świeżość, pod warunkiem przykrycia go folią lub papierem. I jak się okazuje, w styczniu też smakuje cudnie!
250g
masła4
jajka + 1
białko250g
cukru250g
mąki1czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1
cytryna100g
orzechów włoskichUtrzyj
masło dodając po jednym
żółtku i dwie łyżki
cukru, aż do wykończenia składników. Następnie dodaj po dwie łyżki
mąki stale ucierając. Wlej
sok z cytryny oraz startą skórkę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubitą pianę. Ciasto wlej do wyłożonej papierem formy ok. 22-30cm i posyp przebranymi, lekko rozdrobnionymi
orzechami. Piecz około 40 min w 185 st.
Lukier cytrynowy1
żółtko150g
cukru pudru1/2
cytrynyŻółtko utrzyj z
cukrem pudrem i pod koniec dodaj sok z połowy
cytryny wraz ze startą skórką. Polewę rozprowadź na upieczonym cieście i wstaw na około 10 min do wyłączonego, ale ciągle nagrzanego piekarnika.