ßßß Cookit - przepis na Orzechowy drożdżowiec

Orzechowy drożdżowiec

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 600 gramów
jajka 3 sztuk
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
masło 150 gramów
cukier 100 gramów
drożdże 40 gramów
śmietana 2 łyżek stołowych
orzechy mielone 300 gramów
cukier puder 200 gramów
białka 4 sztuk
olejek rumowy według uznania
Wykonanie:
Ciasto: do przesianej mąki wbić jajka, dodać cukier, masło, proszek, wlać drożdże rozpuszczone w śmietanie i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa orzechowa: ubić białka, pod koniec dodać cukier puder oraz kilka kropli aromatu i wymieszać z orzechami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą rozwałkować na dość gruby placek, posmarować połowa kremu, zrolować, zawinąć w papier do pieczenia ciast i ułożyć w formie. Piec 40 minut w 180 stopniach, wystudzić. Zdjąć papier i posypać ciasto cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11869/Orzechowy-drozdzowiec