Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 600 gramów
jajka 3 sztuk
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
masło 150 gramów
cukier 100 gramów
drożdże 40 gramów
śmietana 2 łyżek stołowych
orzechy mielone 300 gramów
cukier puder 200 gramów
białka 4 sztuk
olejek rumowy według uznaniaWykonanie:Ciasto: do przesianej
mąki wbić
jajka, dodać
cukier,
masło, proszek, wlać
drożdże rozpuszczone w
śmietanie i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masa orzechowa: ubić
białka, pod koniec dodać
cukier puder oraz kilka kropli aromatu i wymieszać z
orzechami.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą rozwałkować na dość gruby placek, posmarować połowa kremu, zrolować, zawinąć w papier do pieczenia ciast i ułożyć w formie. Piec 40 minut w 180 stopniach, wystudzić. Zdjąć papier i posypać ciasto
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: