Wykonanie
Ciasto z wykorzystaniem
białek pozostałych ze słodkiego
serca ..Przypominam o konkursie ..macie czas jeszcze do północy, a w poniedziałek
wyniki..

1 kg
rabarbaru20 dkg
cukru2 budynie
śmietankowe12,5 dkg
masła12,5 dkg
cukru20 dkg
mąki1
jajko1 łyżka
proszku do pieczenia3
białka12,5 dkg
cukru pudru5 g mielonych
orzechówRabarbar obrać i pokroić w kostkę, zasypać
cukrem i zostawić np.na noc.Następnie odcedzić.Na soku [ w razie potrzeby uzupełnić
wodą , aby było 1/2 litra] ugotować
budyń.Dodać
rabarbar i wymieszać.
Masło z
cukrem,
mąką ,
jajkiem i
proszkiem do pieczenia wyrobić, rozwałkować na blachę, a na ciasto wyłożyć ugotowany
budyń z
rabarbarem.Na
budyń wyłożyć
białka ubite z
cukrem pudrem i
orzechami.Piec na złoty kolor około 60 minut w temp.170 stopni.

