ßßß
Bardzo pozytywnie kolorowa, wypełniona po brzegi warzywami, szynką i jajkami przepiórczymi galaretka. Fantastycznie uświetni nasz stół wielkanocny :DSkładniki:1 L bulionu300 g szynki100-130 g marchewki konserwowej200 g brokuła250 g kukurydzy konserwowej260 g groszku konserwowego1/2 czerwonej papryki10 jajek przepiórczych2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie żelatyny na 1 L+1łyżeczkasól i pieprz do smakuDodatkowo folia spożywcza i forma keksówka 30x11 cmPrzepiórcze jajka gotujemy na twardo 3 minuty. Brokuła gotujemy al dente, po wyjęciu z wrzątku wsadzamy go do zimnej wody (żeby zachował ładny zielony kolor). Szynkę i paprykę kroimy w drobna kostkę. Groszek, marchewkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Bulion doprowadzamy do wrzenia, w razie czego doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy agar i mieszamy. Jeśli wykorzystamy żelatynę należy wcześniej ja zalać woda i poczekać aż napęcznieje a następnie rozpuścić i dopiero dodać do wywaru. Studzimy. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy połowę groszku, następnie kukurydzę, marchewkę, połowę szynki i paprykę. Zalewamy połową bulionu i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje układamy różyczki brokuła, jajeczka przepiórcze, szynkę a na sam koniec groszek. Zalewamy pozostałym bulionem. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem patere możemy wyłożyć liśćmi sałaty a wierz udekorować świeżą pietruszką.* Zamiast szyki możemy wykorzystać krewetki koktajlowe albo pieczonego łososia* Zestaw warzy może być dowolny
Wszystkie osoby lubiące mój blog zapraszam na Facebooka :D