ßßß
Uwielbiam takie przepisy przy których nie muszę się napracować a efekt finalny jest boski. Taki właśnie jest ten sernik kremowy, delikatny, rozpływa się w ustach a smak pozostaje niezapomniany! Wyjątkowości dodaje mu jeszcze miód i cynamon. Sernik trzymany w chłodnym pomieszczeniu wytrzyma naprawdę długo i możemy go przygotować kilka dni przed świętami. Polecam nie tylko miłośnikom cynamonu.Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki80 g masła1 żółtko1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaew. łyżka wodyNadzienie:1 kg sera z wiaderka3 jajka1 budyń śmietankowy1 szklanka mleka1/2 szklanka oleju8 łyżek miodusok z jednej cytryny1 łyżeczka cynamonu (może być ciut więcej)szczypta kardamonuTortownica 30 cm, wyłożona pergaminemMąkę wsypujemy na stolnice, dodajemy pokrojone masło, żółtko i proszek zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się kleić możemy dodać zimną wodę. Wykładamy dno foremki.Nadzienie: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ilość cynamonu proszę dostosować do swoich upodobań. Ja dodałam średnio czubatą łyżeczkę, ale jeśli nie lubimy takiej ilości cynamonu możemy ze spokojem zmniejszyć ilość.Nadzienie wlewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1 , 5 h. Studzimy w piekarniku. Przechowujemy w chłodnym miejscu.