Wykonanie

Uwielbiam takie przepisy przy których nie muszę się napracować a efekt finalny jest boski. Taki właśnie jest ten sernik kremowy, delikatny, rozpływa się w ustach a smak pozostaje niezapomniany! Wyjątkowości dodaje mu jeszcze
miód i
cynamon. Sernik trzymany w chłodnym pomieszczeniu wytrzyma naprawdę długo i możemy go przygotować kilka dni przed świętami. Polecam nie tylko miłośnikom
cynamonu.Składniki:Ciasto:1 szklanka
mąki80 g
masła1
żółtko1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaew. łyżka
wodyNadzienie:1 kg
sera z wiaderka3
jajka1
budyń śmietankowy1 szklanka
mleka1/2 szklanka
oleju8 łyżek
miodusok z jednej
cytryny1 łyżeczka
cynamonu (może być ciut więcej)szczypta
kardamonuTortownica 30 cm, wyłożona pergaminem
Mąkę wsypujemy na stolnice, dodajemy pokrojone
masło,
żółtko i proszek zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się kleić możemy dodać zimną
wodę. Wykładamy dno foremki.Nadzienie: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ilość
cynamonu proszę dostosować do swoich upodobań. Ja dodałam średnio czubatą łyżeczkę, ale jeśli nie lubimy takiej ilości
cynamonu możemy ze spokojem zmniejszyć ilość.Nadzienie wlewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1 , 5 h. Studzimy w piekarniku. Przechowujemy w chłodnym miejscu.