ßßß Cookit - przepis na Sernik miodowo-cynamonowy

Sernik miodowo-cynamonowy

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam takie przepisy przy których nie muszę się napracować a efekt finalny jest boski. Taki właśnie jest ten sernik kremowy, delikatny, rozpływa się w ustach a smak pozostaje niezapomniany! Wyjątkowości dodaje mu jeszcze miód i cynamon. Sernik trzymany w chłodnym pomieszczeniu wytrzyma naprawdę długo i możemy go przygotować kilka dni przed świętami. Polecam nie tylko miłośnikom cynamonu.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
80 g masła
1 żółtko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ew. łyżka wody
Nadzienie:
1 kg sera z wiaderka
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
1/2 szklanka oleju
8 łyżek miodu
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka cynamonu (może być ciut więcej)
szczypta kardamonu
Tortownica 30 cm, wyłożona pergaminem
Mąkę wsypujemy na stolnice, dodajemy pokrojone masło, żółtko i proszek zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się kleić możemy dodać zimną wodę. Wykładamy dno foremki.
Nadzienie: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ilość cynamonu proszę dostosować do swoich upodobań. Ja dodałam średnio czubatą łyżeczkę, ale jeśli nie lubimy takiej ilości cynamonu możemy ze spokojem zmniejszyć ilość.
Nadzienie wlewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1 , 5 h. Studzimy w piekarniku. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/12/sernik-miodowo-cynamonowy.html