ßßß
Ostatnio na blogach zrobiła się moda na dodawanie rozmarynu do słodkich wypieków. Bardzo zaciekawił mnie ten pomysł i postanowiłam ulec tej modzie i muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś swojego. A więc mamy tu kruche ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej dzięki czemu ciasto jest jest bardziej kruche i ma fajny żółty kolor. Do tego są śliwki i pycha polewa w skład, której wchodzi wcześniej wspomniany rozmaryn, miód, cynamon, skórka cytryny. Ciasto w smaku okazało się rewelacyjne a składniki genialnie do siebie pasują. Zdecydowanie polecam!Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki kukurydzianej150 g masła3/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajka1 żółtkoszczypta soliew. 1 łyżka zimnej wodyokoło 500 g śliwek węgierekPolewa:2 jajka2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%2 czubate łyżki miodu1/2 łyżeczki cynamonuskórka z jednej cytryny1 płaska łyżeczka drobno pokrojonego rozmarynuForemka 33x23cmZ podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wykładamy ciasto do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej formy. Spód i boki! Boki ciasta podczas pieczenia spłyną na dół i powstanie coś w stylu korytka dzięki temu polewa nie spłynie pod spód ciasta! Ciasto można wyłożyć dłońmi albo rozwałkować i przenieść na blaszkę. Na spodzie układamy połówki śliwek ( miąższem do góry). Wkładamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w temp. 180*C. Wszystkie składniki polewy dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.