ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami i pycha polewą

Ciasto ze śliwkami i pycha polewą

nazwa

Wykonanie

Ostatnio na blogach zrobiła się moda na dodawanie rozmarynu do słodkich wypieków. Bardzo zaciekawił mnie ten pomysł i postanowiłam ulec tej modzie i muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś swojego. A więc mamy tu kruche ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej dzięki czemu ciasto jest jest bardziej kruche i ma fajny żółty kolor. Do tego są śliwki i pycha polewa w skład, której wchodzi wcześniej wspomniany rozmaryn, miód, cynamon, skórka cytryny. Ciasto w smaku okazało się rewelacyjne a składniki genialnie do siebie pasują. Zdecydowanie polecam!
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
150 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
ew. 1 łyżka zimnej wody
około 500 g śliwek węgierek
Polewa:
2 jajka
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 czubate łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka z jednej cytryny
1 płaska łyżeczka drobno pokrojonego rozmarynu
Foremka 33x23cm
Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wykładamy ciasto do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej formy. Spód i boki! Boki ciasta podczas pieczenia spłyną na dół i powstanie coś w stylu korytka dzięki temu polewa nie spłynie pod spód ciasta! Ciasto można wyłożyć dłońmi albo rozwałkować i przenieść na blaszkę. Na spodzie układamy połówki śliwek ( miąższem do góry). Wkładamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w temp. 180*C. Wszystkie składniki polewy dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/10/ciasto-ze-sliwkami-i-pycha-polewa.html